Longo és kollégája, Rozalyn Anderson, a Wisconsini Egyetem kutatója célul tűzte ki, hogy kideríti, hogyan nézhet ki ez a képlet; feltárták a különféle élőlények hosszú élettartamával és táplálkozásával kapcsolatos irodalmat, és mindezt átültették az emberekre.
Megvizsgáltuk a tápanyagok, a böjtölés, a gének és a hosszú élettartam közötti kapcsolatot rövid életű fajoknál, és összevetettük a főemlősökön és az embereken – köztük a százéveseken – végzett klinikai és epidemiológiai vizsgálatokkal– mondta Longo a ScienceAlert online tudományos portálnak.
Hozzátette: természetesen valószínűleg egyetlen előírt étkezési módszer sem lesz soha mindenki számára egyformán jó és megfelelő megközelítés. A kutató kiemelte, hogyaz étkezési szokások változatossága számos előnyt és hátrányt jelent más fajok egészsége szempontjából – az egyszerű mikrobáktól a férgeken át a hozzánk hasonló emlősökig – saját génjeink és fejlődési szakaszaink különbségei határozzák meg a különböző élelmiszerek kockázatait és előnyeit.