időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo

Mi lehet a hosszabb élettartamhoz szükséges étkezés titka?

Forrás: Origo.hu
2022.05.02. 10:29 2022.05.02. 14:07
Mi lehet a hosszabb élettartamhoz szükséges étkezés titka?

A génjeinktől függően a testünknek hosszú és egészséges jövője lehet. Persze a sorsunk nincs kőbe vésve. A diéta és az étkezésünk módja ugyanis nagyban meghatározhatja, hogy az „előírt" napok közül mennyit tudunk jó formában megélni. A kutatók most ezzel kapcsolatban dolgoztak ki egy új tanulmányt, amelyben a szervezetünk számára legjobb étrendet kutatták.

Az étkezési szokások változatossága is fontos

Valter Longo, az Egyesült Államok Dél-Kaliforniai Egyetemének gerontológusa meg van győződve arról, hogy létezik egy „optimális képlet” a böjtöléshez és a fogyókúrához, amelya legjobb esélyt nyújthatja egyéni élettartamunk maximálására.A gerontológia az öregedés társadalmi, kulturális, pszichológiai, kognitív és biológiai aspektusainak tanulmányozása – olvasható az Origó cikkében.

Újabb járványok jöhetnek

A vírusok élőlényekről más élőlényekre vándorlása miatt drámaian növekszik egy következő járvány lehetősége.

Longo és kollégája, Rozalyn Anderson, a Wisconsini Egyetem kutatója célul tűzte ki, hogy kideríti, hogyan nézhet ki ez a képlet; feltárták a különféle élőlények hosszú élettartamával és táplálkozásával kapcsolatos irodalmat, és mindezt átültették az emberekre.

Megvizsgáltuk a tápanyagok, a böjtölés, a gének és a hosszú élettartam közötti kapcsolatot rövid életű fajoknál, és összevetettük a főemlősökön és az embereken – köztük a százéveseken – végzett klinikai és epidemiológiai vizsgálatokkal– mondta Longo a ScienceAlert online tudományos portálnak.

Hozzátette: természetesen valószínűleg egyetlen előírt étkezési módszer sem lesz soha mindenki számára egyformán jó és megfelelő megközelítés. A kutató kiemelte, hogyaz étkezési szokások változatossága számos előnyt és hátrányt jelent más fajok egészsége szempontjából – az egyszerű mikrobáktól a férgeken át a hozzánk hasonló emlősökig – saját génjeink és fejlődési szakaszaink különbségei határozzák meg a különböző élelmiszerek kockázatait és előnyeit.

A Cell tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint a 65 évnél idősebb embereknél például előfordulhat, hogy egy kicsivel több fehérjét kell hozzáadniuk az étrendjükhöz. Tenniük kell mindezt annak az érdekében, hogy szervezetük „elegendő anyaggal” rendelkezzen a csökkenő testtömeg felgyorsításához, és megóvják a szervezetet a növekvő törékenységtől.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.