Mi lehet a hosszabb élettartamhoz szükséges étkezés titka?

A génjeinktől függően a testünknek hosszú és egészséges jövője lehet. Persze a sorsunk nincs kőbe vésve. A diéta és az étkezésünk módja ugyanis nagyban meghatározhatja, hogy az „előírt" napok közül mennyit tudunk jó formában megélni. A kutatók most ezzel kapcsolatban dolgoztak ki egy új tanulmányt, amelyben a szervezetünk számára legjobb étrendet kutatták.

Forrás: Origo.hu2022. 05. 02. 10:29
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az étkezési szokások változatossága is fontos

Valter Longo, az Egyesült Államok Dél-Kaliforniai Egyetemének gerontológusa meg van győződve arról, hogy létezik egy „optimális képlet” a böjtöléshez és a fogyókúrához, amelya legjobb esélyt nyújthatja egyéni élettartamunk maximálására.A gerontológia az öregedés társadalmi, kulturális, pszichológiai, kognitív és biológiai aspektusainak tanulmányozása – olvasható az Origó cikkében.

Longo és kollégája, Rozalyn Anderson, a Wisconsini Egyetem kutatója célul tűzte ki, hogy kideríti, hogyan nézhet ki ez a képlet; feltárták a különféle élőlények hosszú élettartamával és táplálkozásával kapcsolatos irodalmat, és mindezt átültették az emberekre.

Megvizsgáltuk a tápanyagok, a böjtölés, a gének és a hosszú élettartam közötti kapcsolatot rövid életű fajoknál, és összevetettük a főemlősökön és az embereken – köztük a százéveseken – végzett klinikai és epidemiológiai vizsgálatokkal– mondta Longo a ScienceAlert online tudományos portálnak.

Hozzátette: természetesen valószínűleg egyetlen előírt étkezési módszer sem lesz soha mindenki számára egyformán jó és megfelelő megközelítés. A kutató kiemelte, hogyaz étkezési szokások változatossága számos előnyt és hátrányt jelent más fajok egészsége szempontjából – az egyszerű mikrobáktól a férgeken át a hozzánk hasonló emlősökig – saját génjeink és fejlődési szakaszaink különbségei határozzák meg a különböző élelmiszerek kockázatait és előnyeit.

A Cell tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint a 65 évnél idősebb embereknél például előfordulhat, hogy egy kicsivel több fehérjét kell hozzáadniuk az étrendjükhöz. Tenniük kell mindezt annak az érdekében, hogy szervezetük „elegendő anyaggal” rendelkezzen a csökkenő testtömeg felgyorsításához, és megóvják a szervezetet a növekvő törékenységtől.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.