időjárás 12°C Zalán 2023. március 30.
logo

Milyen betegségek esetén érdemes pajzsmirigyultrahangra menni?

Forrás: Origo.hu
2022.05.04. 08:59 2022.05.04. 10:32
Milyen betegségek esetén érdemes pajzsmirigyultrahangra menni?

Az autoimmun betegségek gyakran egyszerre vannak jelen, egyre gyakoribb jelenség, hogy a pajzsmirigygyulladáshoz más autoimmun betegségek is kapcsolódnak.

A pajzsmirigy ultrahangos vizsgálata elengedhetetlen a pajzsmirigyzavarok pontos diagnózisához, ugyanis lehetnek rajta olyan elváltozások, melyeket csakis képalkotó vizsgálatokkal lehet jobban szemügyre venni. Az Origó Polyák Annamáriát, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát arról kérdezte, milyen betegségek esetén érdemes pajzsmirigyultrahangra menni – olvasható az Origó.hu cikkében.

Cukorbetegség

A cukorbetegség mellett gyakran figyelhető meg egyéb hormonális zavar is. 1-es típus esetén ennek oka, hogy az autoiummun betegségek sokszor egyszerre vannak jelen, és mivel az 1-es típusú diabetest autoimmun zavar okozza, így gyakran fellelhető mellette Hashimoto thyreoditis, illetve Graves–Basedow-kór. 2-es típus esetén pedig az ok, hogy a vércukorszint megváltozása hatással lehet a többi hormonra is, ráadásul ez a típus rendszerint a helytelen életmód következmény, ami egyéb endokrin zavart is eredményezhet.

Inzulinrezisztencia

Akárcsak a 2-es típusú cukorbetegség, úgy az azt megelőző inzulinrezisztencia is felboríthatja az endokrin rendszerünk egyensúlyát, ami további hormonzavarokat, többek között pajzsmirigy elégtelenséget is okozhat. Nagyon gyakori például meddőségi kivizsgálások során, hogy az illetőnél felfedezik az inzulinrezisztenciát, ám továbbra sem sikerül teherbe esni, majd kiderül, pajzsmirigyzavar is jelen van, mely szintén akadályozza a családalapítást.

Gluténérzékenység

Ahogy már említettük, az autoimmun betegségek gyakran egyszerre vannak jelen. Egyre gyakoribb jelenség, hogy a pajzsmirigygyulladáshoz más autoimmun betegségek is kapcsolódnak, mint például a cöliákia, így, ha valaki ebben szenved, érdemes ultrahanggal megvizsgáltatnia pajzsmirigyét. Amennyiben túlsúlyos, székrekedéssel küzd, hullik a haja, fáradékony, úgy nagy az esélye annak, hogy a gluténérzékenység mellett pajzsmirigyzavarral is küzd.

Magas prolaktinszint

A magas prolaktinszint olyan tüneteket okozhat, mint a meddőség, fáradékonyság, libidócsökkenés, hízás, stressz, terhesség/szoptatás nélküli tejcsorgás. Oka lehet túlzott idegeskedés, rossz stresszkezelés, de az agyalapi mirigy jóindulatú daganata (adenoma) is. A magas prolaktin mellett gyakran diagnosztizálnak pajzsmirigy-alulműködést, hiszen ez fokozza az úgynevezett TRH elválasztását, ami TSH-emelkedést eredményez.

Ultrahanggal teljes a pajzsmirigyvizsgálat

A pajzsmirigy vizsgálata nem merül ki csupán a vérvételben, hiszen azzal csupán a szerv hormontermelésére kaphatunk választ. A vizsgálat csakis ultrahanggal teljes, hiszen a hormontermelési zavar összefügghet a mirigy gyulladásával, megnagyobbodásával, a rajta kialakult göbökkel – mondja Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa. Ezeket pedig csakis ultrahangos vizsgálattal lehet szemügyre venni. Szerencsére az ellenőrzés teljesen biztonságos, nem jár kellemetlenséggel és nem igényel semmilyen előkészületet.

Borítókép: A pajzsmirigy ultrahangvizsgálata. A kép illusztráció. (Fotó: MTI/Soós Lajos)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.