A jóga a testet és a lelket is felszabadítja

Bizserget, segít a nyújtásban és az energizálásban, sőt élsportolók is felfedezték, hogy a kemény edzések mellett a rendszeres gyakorlással jobb eredményeket érhetnek el.

Forrás: Csupasport.hu2022. 05. 03. 9:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Om” – így hangzik a jógában a teremtés igéje, amelynek rezgése bizsergető, felszabadító, harmóniát teremtő. A test, a lélek és a szellem egységét szimbolizálja, ahogy maga a jóga is, amely egy-egy húzósabb nap végén feltölti, energetizálja, „összefogja” az embert. Nem véletlen, hogy egyre több sportoló jógázik felkészülése kiegészítéseként – olvasható a Csupasport.hu cikkében.

Lélegezzünk be, majd ki. Újra és újra. Érezzük, ahogy az energia áramlik a testükben, a fejünk búbjától a talpunkig. Feszítsük meg, majd engedjük el a homlokunkat, az arcunkat, a vállunkat, a hátunkat, végig egészen a lábujjunkig. Ugye milyen egyszerűen hangzik?!

A testünk nyugalmi állapotba kerül, de a nyújtásoknak, lazításoknak, az izmok munkájának köszönhetően olyan „terhelést” is megél, hogy bizony legördülnek homlokunkról, hátunkról, hasunkról az izzadságcseppek.

Sok élsportoló fedezte fel magának a jógát, amelynek köszönhetően fizikailag és mentálisan is jobb állapotba kerülhet, és a gyakorlatok során megélt folyamatos nyújtások példának okáért segítenek a sérülések megelőzésében, illetve a rehabilitációban.

A német labdarúgó-válogatott tagjai több mint egy évtizede készülnek a világhírű jógamester, Patrick Broome irányításával, aki szintén szerepet vállalt abban, hogy a Nationalelf 2014-ben világbajnoki címet szerezhetett.

Broome szerint a jóga erősíti az állóképességet, javítja a rugalmasságot, segít a koncentrációban és a sérülések megelőzésében. Sőt, a csapatból sokan a stressz miatt nem aludtak, de a jóga az esti ellazuláshoz is hatékony eszköznek bizonyult.

Kárász Anna kajakos egy év kihagyás után tért vissza a versenyzéshez, visszatérő vállproblémái miatt iktatta be szárazföldi edzésébe a jóga elemeit, s a mai napig része a felkészülésének. Világbajnok kajakosunk persze nem a spanyolviaszt fedezte fel, több világklasszis sportoló is, mint például az NBA-játékos LeBron James és Dirk Nowitzki, a szerb teniszező Novak Djokovics vagy éppen az amerikai úszó, Michael Phelps is úgy fogalmazott, a jógának is köszönhette és köszönheti „örökzöld” státusát a sportban.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pixabay)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.