időjárás 18°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

A jóga a testet és a lelket is felszabadítja

Forrás: Csupasport.hu
2022.05.03. 09:02 2022.05.03. 09:12
A jóga a testet és a lelket is felszabadítja

Bizserget, segít a nyújtásban és az energizálásban, sőt élsportolók is felfedezték, hogy a kemény edzések mellett a rendszeres gyakorlással jobb eredményeket érhetnek el.

„Om” – így hangzik a jógában a teremtés igéje, amelynek rezgése bizsergető, felszabadító, harmóniát teremtő. A test, a lélek és a szellem egységét szimbolizálja, ahogy maga a jóga is, amely egy-egy húzósabb nap végén feltölti, energetizálja, „összefogja” az embert. Nem véletlen, hogy egyre több sportoló jógázik felkészülése kiegészítéseként – olvasható a Csupasport.hu cikkében.

Lélegezzünk be, majd ki. Újra és újra. Érezzük, ahogy az energia áramlik a testükben, a fejünk búbjától a talpunkig. Feszítsük meg, majd engedjük el a homlokunkat, az arcunkat, a vállunkat, a hátunkat, végig egészen a lábujjunkig. Ugye milyen egyszerűen hangzik?!

A testünk nyugalmi állapotba kerül, de a nyújtásoknak, lazításoknak, az izmok munkájának köszönhetően olyan „terhelést” is megél, hogy bizony legördülnek homlokunkról, hátunkról, hasunkról az izzadságcseppek.

Sok élsportoló fedezte fel magának a jógát, amelynek köszönhetően fizikailag és mentálisan is jobb állapotba kerülhet, és a gyakorlatok során megélt folyamatos nyújtások példának okáért segítenek a sérülések megelőzésében, illetve a rehabilitációban.

A német labdarúgó-válogatott tagjai több mint egy évtizede készülnek a világhírű jógamester, Patrick Broome irányításával, aki szintén szerepet vállalt abban, hogy a Nationalelf 2014-ben világbajnoki címet szerezhetett.

Broome szerint a jóga erősíti az állóképességet, javítja a rugalmasságot, segít a koncentrációban és a sérülések megelőzésében. Sőt, a csapatból sokan a stressz miatt nem aludtak, de a jóga az esti ellazuláshoz is hatékony eszköznek bizonyult.

Kárász Anna kajakos egy év kihagyás után tért vissza a versenyzéshez, visszatérő vállproblémái miatt iktatta be szárazföldi edzésébe a jóga elemeit, s a mai napig része a felkészülésének. Világbajnok kajakosunk persze nem a spanyolviaszt fedezte fel, több világklasszis sportoló is, mint például az NBA-játékos LeBron James és Dirk Nowitzki, a szerb teniszező Novak Djokovics vagy éppen az amerikai úszó, Michael Phelps is úgy fogalmazott, a jógának is köszönhette és köszönheti „örökzöld” státusát a sportban.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pixabay)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.