Tényleg örökre búcsút kell inteni az olajban sült ételeknek?

Vasárnapi ebéd a nagymamánál, húsleves, sült krumpli, rántott hús. Mindenkinek ismerős, igaz?

Forrás: Dietaesfitnesz.hu2022. 05. 02. 20:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sok más nemzet ízeihez hasonlóan a magyar konyha egyik alappillérét is az olajban, gyakran bundában sült ételek alkotják. Ezek a fogások széles körben népszerűk, általában még a válogatósabb gyerekek is szeretik őket. Azonban az utóbbi években sajnos sok helyen tiltólistára kerültek – olvasható a Diétaésfitnesz.hu cikkében.

 

NEM MINDEN OLAJ ELLENSÉG! – SÜTŐOLAJ- ÉS ÉTOLAJKISOKOS

Bár sokan már a sütőolaj szó hallatán is elborzadnak, az igazság az, hogy nem minden olaj káros az egészségünkre, sőt egyes növényi olajok kifejezetten jótékony hatásúak. Az olyan, professzionális színvonalú termékek, mint a Bunge Pro sütőolaj olyan eljárással készülnek, melynek köszönhetően füstpontjuk magasabban van, mint a szokványos olajoknak. Ez alkalmassá teszi őket arra, hogy veszélytelenül süssünk bennük.

Az étolaj kifejezést leginkább a napraforgóolajra használjuk, és ez a legelterjedtebb a magyar háztartásokban. Nem túl jó a híre, a köztudatban úgy él, mint egy szörnyűségesen egészségtelen élelmiszer, pedig ez nem egészen így van. A legjobb minőségű sütőolajak is napraforgóból készülnek, ezt használják az éttermi nagykonyhákon is. Nem kell búcsút inteni a napraforgóolajnak, elég, ha megválogatjuk a minőséget.

 

JÓTÉKONY NÖVÉNYI OLAJOK – REPCEOLAJ ÉS TÁRSAI

Előfordulhat, hogy egyeseket meglep az az állítás, hogy a repceolaj egészséges. Pedig így van, ez a növényi olaj számtalan hasznos élettani hatással rendelkezik, többek közt védi a szívet, valamint csökkenti a diabétesz és a rák kockázatát. Magas ómega-3 zsírsav tartalmának és a benne található rengeteg jótékony hatású vitaminnak köszönhetően 2018-ban a WHO felvette az egészséges olajok nyilvántartásába.

A repceolaj mellett rengeteg más egészséges olajat ismerünk. Ezek közül a legismertebb az olívaolaj, de rengetegféle magból készült olaj, például dióolaj, mogyoróolaj, tökmagolaj, mákolaj is létezik, melyeket érdemes rendszeresíteni az étrendünkben, mert amellett, hogy rendkívül egészségesek, könnyen izgalmassá teszik bármelyik egyszerű ételt. Érdemes az olajak hidegen sajtolt változatait részesíteni előnyben, ugyanis ezek tudják megőrizni magas tápértéküket, azonban sütésre nem alkalmasak. De arra ott van a jó minőségű sütőolaj.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.