Sikerült teljes sötétségben növényeket termeszteni

Az eljárás forradalmasíthatja az élelmiszer-termelést.

Forrás: Origo.hu2022. 06. 28. 10:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amerikai kutatók egy csoportja azt állítja, megtalálta a módját annak, miként lehet növényeket napfény nélkül növekedésre bírni.A kutatócsoport egy kétlépcsős eljárással szén-dioxidot, elektromosságot és vizet alakított át acetáttá. A növények felhasználták az acetátot, és így képesek voltak növekedni a sötétben. Az eredményekről a UC Riverside és a University of Delaware kutatói közleményben számoltak be – olvasható az Origó cikkében.

Az írás szerint a módszer napelemekkel kombinálva több mint 18-szor hatékonyabb lehet, mint a természetes folyamat, amely során a napfényben található energia csupán 1 százaléka jut el a növényekhez.Az élelmiszer-termelés olyan új módját kerestük, amely áttörheti a biológiai fotoszintézis által szabott korlátokat – mondta a közleményben Robert Jinkerson, a kutatás társszerzője.

Az eredmények ígéretesnek tűnnek, de kérdéses, hogy a módszer mennyire fenntartható, és produkál-e értékelhető terméseket.A teljes tanulmány a Nature Food folyóiratban olvasható.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.