időjárás -3°C Dorottya , Dóra 2023. február 6.
logo

Norvégia leglátványosabb sziklája nem olyan veszélyes, mint amilyennek tűnik

Magyar Nemzet
Forrás: CsupaSport
2022.12.07. 09:04 2022.12.07. 17:06
Norvégia leglátványosabb sziklája nem olyan veszélyes, mint amilyennek tűnik

A tériszonyosokat a Kjeragbolten látványától is kirázza a hideg. A látszat ellenére a látványosság egyáltalán nem olyan veszélyes, mint amilyennek elsőre tűnik – olvasható a CsupaSport cikkében.

Első látásra szerelem. A legtöbben így éreznek a Kjeragbolten szikla iránt, amely a Norvégiában fekvő Kjerag-hegységben található, Forsand községnél. Az „ide el kell menni” érzés az első kép megtekintése után hatalmába keríti az embert, a Kjeragbolten ugyanis egy két sziklafal közé beszorult öt köbméteres, aránylag gömbölyű kő, amelyre turisták tömege merészkedik ki naponta, hogy elkészítse élete fényképét.

Hogy a sziklán pózolás mennyire veszélyes? Kevésbé, mint amilyennek tűnik. Kezdve azzal, hogy a Kjeragboltenhez vezető út nagyobb gyerekekkel is bejárható, mivel a táv a parkolótól hozzávetőlegesen öt kilométer, s az 500 méteres szintemelkedés ellenére is mintegy két-három óra alatt kényelmes tempóban teljesíthető. Persze számoljunk ugyanennyit a visszaútra is.

A szikla mérete bizalomra ad okot, felülete nagyobb, mint elsőre az ember gondolná. Kényelmesen fel lehet rá állni, le lehet rá ülni, és mivel tudósok szerint a szikla i. e. 50 000-ben került mostani helyére, nem kell tartani tőle, hogy leszakad.

A teljes cikket Norvégia leglátványosabb sziklája kevésbé veszélyes, mint amilyennek tűnik címmel a CsupaSport.hu-n olvashatja tovább.

Borítókép: Kjeragbolten (Fotó: Flickr)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.