Az időskor a témája a Semmelweis Egyetem egészségnapjának

Az időskor nem betegség címmel folytatódik a Semmelweis Egészségnapok programsorozat.

Forrás: MTI2021. 02. 08. 13:16
null
Az aktív időskor Forrás: unsplash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az időskor nem betegség címmel folytatódik a Semmelweis Egészségnapok programsorozat. A február 25-i online előadások ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.

Az egyetem hétfői tájékoztatása szerint a Semmelweis Egyetem (SE) Geriátriai Klinika és Ápolástudományi Központja szervezésében az érdeklődők online szenior tornán és táplálkozási tanácsadáson is részt vehetnek, illetve a konzultációval egybekötött előadásokon ahhoz is hasznos javaslatokat kaphatnak, hogyan maradjanak minél tovább aktívak és egészségesek.

A 65 éven felüliek aránya Magyarországon megközelíti a lakosság húsz százalékát. A demográfiai mutatók változása és a születéskor várható élettartam növekedése előtérbe helyezte az időskor kérdéseit, többi között azt, hogy a hosszabb élettartamot minél tovább jó egészségben töltsék az idősek. Egyre inkább felértékelődött a geriátria, vagyis az időskori betegségekkel foglalkozó tudományág szerepe – olvasható az egyetem közleményében.

Az aktív időskor
Fotó: unsplash

A Semmelweis Egészségnapokon azokra a kérdésekre is választ kaphatnak az érdeklődők, hogy mit jelent az aktív időskor, hogyan őrizhetik meg minél tovább a társas kapcsolataikat az idősek, mi tart fiatalon testileg és szellemileg, vagy hogyan működik az immunrendszer idős korban.

Szó lesz arról is, miért gyakoribb a trombózis időskorban, és milyen kihívást jelent az orvosoknak, hogy nemcsak egy-két különálló betegséget kell kezelniük, hanem gyakran több krónikus kórképet is, amelyek egymás hatását tovább ronthatják.

Jön a 13. havi nyugdíj

Február 12-én kezdi meg a 13. havi nyugdíj kifizetését az államkincstár, külön juttatásként nagyjából 2,5 millió nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő személy kapja meg havi járandóságának egynegyedét – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András közölte azt is: a kormány szerint az idei év már gazdasági növekedést hozhat, így – ha az adatok lehetővé teszik – szóba jöhet az év végén a nyugdíjprémium, amire a kabinet félre is tett 53,4 mil­liárd forintot. Az államtitkár hozzátette: az idősek bőven kiveszik a részüket a gazdasági kilábalásból, tavaly év végén pél­dául 140 ezer idős dolgozott, s jutott keresethez járulékmentesen.

A cikk ITT olvasható tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.