Mutatjuk, hogyan gyalogoljon úgy, hogy közben fogyjon

Nincs szükség eszközökre, hogy minőségi edzést végezzen – elég egy jó cipő, és már indulhat is a sportolás! A gyaloglás bárki számára elérhető, kalóriaégető mozgásforma. Bartha- Darabos Ivett minősített IFBB szakedző, mozgásfejlesztő tréner tanácsiat olvashatják most – írja a Diéta és Fitnesz.

Forrás: dietaesfitnesz.hu2021. 04. 17. 11:47
gyaloglás
A kép illusztráció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokan úgy vélik, a gyaloglás nem teljes értékű sport, pedig számos, az egészségre gyakorolt jótékony hatása ismert. Különösen vonzóvá teszi, hogy segít megszabadulni a pluszkilóktól is. Ne becsülje alul a gyaloglást, különösen ha épp sérülésből, balesetből vagy betegség után lábadozik. Ilyenkor mindig az orvos által jóváhagyott megkötéseket tartsa szem előtt!

Fogyás gyaloglással?

Igen. A gyaloglás segíti a fogyást, mivel támogatja, hogy kalóriadeficithez jusson.

Azáltal, hogy az aktivitási szintje nő, több kalóriát éget, miközben a csökkent kalóriájú diétát is folytatja, ezzel arra kényszeríti a testét, hogy a zsírraktáraidhoz nyúljon és abból nyerjen energiát. Az Amerikai Testnevelési Testület szerint körülbelül 3500 kcal veszteség szükséges 0,5 kg súlyvesztéshez, tehát ha a napi deficit 500 és 1000 kcal között van, akkor hetente 0,5-1 kilót tud fogyni. Tehát többet gyalogol és kevesebbet eszik, ezt pedig megfelelő arányban váltogathatja.

Elégetett kalóriák

Az elégetett kalóriák pontos száma elsősorban a sebességen, a terepviszonyokon és a súlyodon múlik.

A Harvardi Egészség Magazin szerint a lassú, körülbelül 2 km/h tempójú gyaloglás 204 kalóriát éget óránként egy 81 kg súlyú ember esetében. De ha duplázódik a tempó, és 4 kilométert gyalogol óránként, akkor már 409 kalóriát használ el, ráadásul ha egy közepes emelkedőt is beiktat, akkor már egészen 490 kalória értékig is felkúszhat a végeredmény. Az alacsonyabb súlyú emberek viszont kevesebb kalóriát égetnek: egy 57 kilós személy 270 kalóriát éget egy óra alatt 4 kilométert megtéve, míg egy 84 kilós ember már 400 kalóriát használ fel a mozgáshoz ugyanilyen feltételek mellett.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

Miért válassza a gyaloglást?

Minden fizikai aktivitással kalóriát égetünk, amely segíti a súlyvesztést.

Ami mégis különösen értékessé teszi a gyaloglást, az az, hogy könnyű és mindig elérhető. A gyaloglás nem gyakorol semmilyen stresszt a szervezetre, így szinte bármilyen fittségi szinttel elkezdhető. A legtöbb ember képes a gyaloglásra, ráadásul egy pár megfelelően támogató és illeszkedő cipőn kívül nincs szükség semmire. Az orvosok is gyakran a gyaloglást ajánlják a betegeiknek, hogy növeljék a fizikai aktivitást, mert alacsony intenzitású, nem terheli az ízületeket, és minden előnyt magába foglal, ami a változáshoz szükséges. A rendszeres mozgás segít a vérnyomás normalizálásában és a koleszterinszint csökkentésében is, továbbá csökkenti az olyan krónikus betegségek kockázatát, mint a szívroham vagy a 2-es típusú cukorbetegség.

Tippek gyaloglóknak:

  • Tegye változatossá a sétáit, hogy újabb és újabb kihívások elé állítsa a testét.
  • Tarkítsa emelkedőkkel, hogy több kalóriát égessen, vagy sétáltasson kutyát, esetleg a gyereket is tologathatja a babakocsiban – ezek mind növelik az energiafelhasználást.
  • Intervall edzést is alkalmazhat a séták során; váltogasson 1 perc sétát 30-60 másodperc tempós gyaloglással, aztán kocoghat is, ha bírja, és még több kalóriát szeretne égetni.
  • Ne feledkezzen meg a diétádról! Ügyeljen az adagokra, kerülje a cukros és zsíros ételeket. Ha figyel a kalóriabevitelre, akkor a sétái is eredményesebbek lesznek.
  • Az eredeti cikket ITT érheti el.

    Kiemelt kép: Pexels

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.