Hogyan és mikor tudunk fákat ültetni?

Az oltványok ideális ültetési ideje október második felétől a nagyobb fagyok beköszöntéig tart.

Forrás: MW2020. 10. 29. 18:26
null
A szabadgyökerű fák esetében inkább az őszi ültetést részesítik előnyben a szakemberek Forrás: MW
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kertészeti technológiák fejlődésével manapság, a téli fagyok kivételével, az év bármely időszakában ültethetünk gyümölcsfákat. A kertészeti árudák egész évben árusítanak úgynevezett konténeres fákat, melyeket megfelelő gondozás mellett bármikor kiültethetnek a kertészkedni vágyók, ám a hagyományos, szabadgyökerű gyümölcsfaoltványok ideális ültetési ideje október második felétől a nagyobb fagyok beköszöntéig tart – fogalmazott Kohán Márk. A nyíregyházi Klorofill Kertészeti Áruda vezetője hozzátette: a fagyok elmúltával tavasszal is ültethetünk gyümölcsfákat, amikor már a föld kiengedett.

– A szabadgyökerű fák esetében inkább az őszi ültetést részesítik előnyben, mivel ekkor még a föld elég meleg ahhoz, hogy a növények gyökérzete elkezdjen fejlődni, így tavasszal a növény nagyobb gyökérzettel képes ellátni tápanyaggal a kialakuló lombozatot.

A szabadgyökerű fák esetében inkább az őszi ültetést részesítik előnyben a szakemberek
Fotó: Mediaworks-archív

– Tavaszi ültetésnél ez a begyökeresedési szakasz elmarad, így nagyobb odafigyelést igényelnek a frissen ültetett fáink, mert a gyökérzet és a lombozat kialakulása egyszerre történik. A tavaszi ültetéseknél az öntözésre is jobban oda kell figyelni, mivel általában április közepe táján minden évben van egy hirtelen felmelegedés, amikor akár 20 Celsius-fok fölé is mehet napközben a hőmérséklet. Ebben az időszakban hirtelen megnő a frissen ültetett növényeink vízigénye, és ha ekkor nem gondoskodunk a megfelelő vízellátásról, fáink akár ki is száradhatnak – vélekedett Kohán Márk.

Fontos szabályok

A szakember kiemelte: az ültetésnél érdemes néhány fontos szabályt betartanunk. Eszerint a kiásott ültetőgödör a fa gyökérzeténél mindig legyen legalább kétszer, de inkább háromszor nagyobb. Hogy a nyíregyházi Klorofill Kertészeti Áruda vezetője szerint miért is lényeges ez?

– Ha csak akkora gödröt ásunk, amibe éppen bele tudjuk gyömöszölni a fákat és azok gyökereit gyökereit, akkor nem tudjuk a növény minden igényét kielégíteni ahhoz, hogy megfelelően növekedjen. Kötött talaj esetében már találkoztunk olyan rosszul elültetett fával is amelynek a gyökérzete nem tudta áttörni a letaposott kötött talajt, és csak abban a kis fellazított gödörben tekergett körbe, ennek következtében a növény sem fejlődött megfelelően, és egy nagyobb szél ki is fordította a helyéről – mondta a szakember.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Országos támogatást élvez a faültetés, gyorsan nő az erdőterület

Mintegy 12 ezer facsemetét ültethet el ősszel és jövő tavasszal közel ötszáz kistelepülés az Országfásítási programban. Nagy István agrárminiszter a Magyar Nemzetnek kiemelte, az éghajlatváltozás hatásait erdősítéssel, fásítással tudjuk mérsékelni. Ebben az állam egyaránt támogatja a gazdákat, a településeket és a helyi szervezeteket is.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.