Miért jó úszni annak is, aki fut?

Bármilyen sérülés esetén lehet úszni, és olyan állóképességet garantál, hogy ott tudom folytatni a futó/erősítő edzéseket, ahol abbahagytam – de ez csak az egyik válasz a címben feltett kérdésre. A CsupaSport cikkéből kiderül, hogyan is kezdődött a történet.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 05. 29. 21:10
null
Az úszás diszkréten erősít is, ugyanis a test szinte minden izmát megdolgoztatja Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világéletemben meg akartam tanulni úszni, irigykedve néztem azokat, akik otthonosan mozognak az uszodák világában. De tekintve, hogy gyerekként az úszás kimaradt az életemből, ráadásul amúgy sem vagyok egy vízi ember, plusz még örökké fázom is, nem erőltettem a dolgot. Egészen addig, amíg egy futósérülés rá nem kényszerített arra, hogy más sportággal „kardiózzak”.

Körülbelül öt éve kezdett el zsibbadni mindkét lábszáram futás közben. Azóta megjártam minden létező orvost, szakembert, gyógyintézményt, amely ilyen esetben szóba jöhet, de senki sem tudott segíteni. Az edzéseimből viszont hiányzott a futás. Nemcsak a lelki plusz, amit kapok tőle, hanem az élettani hatása is. Szükségem van erőteljes keringésfokozásra és hatékony zsírégetésre, kell a fáradtság érzése, ezek nélkül nem érzem azt, hogy különösebben edzettem volna.

Az úszás diszkréten erősít is, ugyanis a test szinte minden izmát megdolgoztatja
Fotó: PEXELS

Triatlonos barátaim hatására kezdtem el úszni (később elindultam egy triatlonversenyen, de ez egy másik történet), és egészen mást kaptam tőle, mint amire számítottam.

Nem sejtettem, hogy az úszás ennyire fárasztó, és az ember, aki a technikát nem sajátítja el fiatalon, ilyen nehezen alkalmazkodik ehhez a mozgásformához.

Pláne az, akinek masszív, szálkás izomzata van, hiszen a fizika törvényei mind ellene dolgoznak úszás közben. Ha még rossz vízfekvésed is van, mint például nekem, akkor aztán végképp kemény a feladat. Én például a mai napig jobban elfáradok egyórányi gyorsúszásban, mint egy félmaraton lefutásában.

Na de miért is?

Tamás Rita
Fotó: Instagram

Legfőképp azért, mert a szigorú légzésszabályozás a légzőrendszert nagy mértékben igénybe veszi, ezzel együtt hatékonyan edzi. Mivel az összes izomcsoportot munkára fogja az úszómozgás, a szívnek óriási feladat ezt a sok izmot vérrel ellátni. Vagyis ezáltal a szív és a keringési rendszer is fejlődik. Futóknak további előnyt jelent, hogy a szövetek és a sejtek fokozott oxigénellátottsága felgyorsítja a regenerációt, amire egy előző napi futás miatt nagy szükség lehet.

Az, hogy a fentiek következtében felgyorsul az anyagcsere, szintén jó hír, hiszen a kardiovaszkuláris rendszer tartós igénybevétele miatt rengeteg kalóriát égetünk el, vagyis ég a zsír, formálódik az alak – miközben az állóképességünk is javul.

És akkor a mozgásmechanizmus előnyeiről még nem is beszéltem.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.