Nem csodaszer, de elpusztítja a koronavírust az ózongenerátor

A készülékek használata nem bonyolult, nem igényel semmiféle szakértelmet.

Forrás: szon.hu2020. 08. 25. 14:59
null
Budapest, 2020. március 20. Ózongenerátorral fertõtlenítik egy mûanyag dobozban a beérkezõ postai küldeményeket a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. budapesti központjában 2020. március 20-án. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tagadhatatlan tény, a koronavírus megjelenése alapjaiban változtatta meg mindannyiunk életét. Azt hittük, nyáron majd eltűnik, de a fertőzések most is mindennaposak. A világ számtalan laboratóriumában gőzerővel folynak a kutatások egy hatásos oltóanyag elkészítésére, de amíg ez nem történik meg, a Covid–19 továbbra is terjed, és sajnos áldozatokat is szed.

Nem marad más hátra, a vírus terjedésének csökkentésére mindent meg kell tennünk a magunk és embertársaink érdekében is.

Csodaszerek nincsenek, de hatékony védekezési módok igen. Ezek egyike az ózongenerátor, amelyet az utóbbi időkben az otthonokban is egyre gyakrabban használnak.

Dr. Duda Ernőt, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara Orvosi Biológiai Intézetének egyetemi tanárát arról kérdeztük, az ózongenerátor mennyire hasznos eszköz, és kell-e tartani a használatától.

– Mint minden igazán gyilkos eszköz, természetesen mindenféle élőlényre veszedelmes, beleértve az embert is – mondta lapunknak dr. Duda Ernő. – Nyilvánvaló, hogy ez az eszköz a mikroorganizmusokkal szemben is hatásos, de használat közben nagyon kell vigyázni. Ha bekapcsoljuk az ózongenerátort, akkor élő szervezet ne legyen a készülék közelében, és utána jó alaposan ki kell szellőztetni az autót vagy a helyiséget, mert a levegőben maradó ózon az emberi szervezetre is rendkívül veszélyes. Az a kifejezés, hogy ózondús levegő, nagyon félrevezető, mert ha tényleg ilyen lenne a légkör, akkor perceken belül elpusztulna az emberiség is.

Az ózon mindent azonnal eloxidál, tehát lényegében egy égetési folyamatról van szó.

A Covid–19 oxigén jelenlétében rövid időn belül veszít fertőzőképességéből. A radioaktív izotópokhoz hasonlóan a körülményektől függő féléletidővel folyamatosan inaktiválódik. Ezt a folyamatot az ózon rendkívül felgyorsítja, roncsolja a vírus lipidburkának kémiai kötéseit, a vírus elveszíti fertőzőképességét.

Ha ózongenerátorral dolgozunk, az legyen az alapelvünk, hogy ez nagyon hatásos, a koronavírust is elpusztítja, ugyanakkor rendkívül óvatosan bánjunk az eszközzel.

A szakemberek szerint az ózongenerátor-készülékek használata nem bonyolult, nem igényel semmiféle szakértelmet. Csupán néhány biztonsági előírást kell betartanunk. Például gondoskodni kell róla, hogy a kezelés ideje alatt, valamint az azt követő minimum fél percben semmilyen élőlény ne legyen a kezelt területen.

Az, hogy mennyi ideig kell használni egy-egy alkalommal a készüléket, függ az adott helyiség légterének nagyságától. A legtöbb esetben 30–90 perc is elegendő. Ha ez nem lenne elég, a készüléket akár 240 percig is folyamatosan üzemeltethetjük, utána viszont egy órát pihentetni kell a generátort.

Több cég is forgalmazza, interneten is megrendelhető, pusztán anyagi lehetőségeinktől függ, melyik típust választjuk. Egy ózongenerátor ára 40-50 ezer forinttól több százezer forintig terjed. Mindenkinek azt kell mérlegelnie, hogy hol szeretné alkalmazni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.