Törőcsik András emléke miatt is: mentsétek meg az Újpestet!

Jóemberek, kiknek van hatalmatok és vagyonotok, van jó szándékotok, segítsetek!

2022. 07. 13. 14:50
TÖRÕCSIK András
Budapest, 2018. március 21. Törõcsik András volt válogatott labdarúgó a 75 éves Dunai Antal olimpiai bajnok, ezüstcipõs labdarúgó születésnapja alkalmából rendeztt ünnepségen az újpesti városházán 2018. március 21-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki igazi Újpest-szurkoló, annak az elmúlt napok kettős kínt hoztak: elmaradt a tulajdonosváltás a futballklubnál, melynek június 30-a volt a végső határideje, illetve elhunyt Törőcsik András, zseniális focistánk, aki azonban nem pusztán az Újpest, hanem az egész futballszerető nemzet számára igazi kincs volt.

Ez így együtt bizony egy kicsit sok a rossz hírekből.

Engedtessék meg megemlítenem, hogy bennfentes személyek még az utolsó napokban is biztosan állították, hogy az üzlet – a klub megvásárlása Duchatelet-től – már június 20-án megtörténik.

Majd ez mégis meghiúsult.

Kovács Zoltánnak, aki a leendő új felállásban a klub egyik vezetője lett volna – ő írta alá a vásárló cég nevében az előszerződést is még az év elején –, muszáj volt bejelentenie a rossz hírt.

Az okok között hivatalosan az szerepel, hogy a megváltozott nemzetközi helyzet, az orosz–ukrán háború, a gazdasági válság, a fokozódó infláció stb., stb. lehetetlenné tették a vásárló cég számára az eredeti tervek szerinti tulajdonszerzést. (A háttérben egyébként egy kínai befektető is szerepelt volna.)

Ez derült égből villámcsapás volt mindazok számára, akik bíztak a klub megújulásának lehetőségében.

Jómagam az elmúlt hónapokban több írásomban is hangot adtam annak, hogy Duchatelet, a belga tulajdonos sok mindent akarhat itt Magyarországon, de minden jel arra utal, hogy egyet biztosan nem: azt, hogy az Újpest valaha is legalább megközelítse azt a szintet, amelyen akkor játszott a csapat, amikor a legendás Törőcsik András, Törő ejtette ámulatba az újpesti szurkolókat, köztük engem is, de nemcsak minket és a magyar szurkolókat, hanem bizony a világot is.

Valahogy nagyon szimbolikus ez, szomorúan szimbolikus: Duchatelet kezében marad a klub, s elmegy a klub talán valaha volt legnagyobb tehetsége, virtuóza, zsenije.

Ezek a gyász pillanatai.

És jómagam, aki sokat bíráltam, sokszor keményen Roger Duchatelet tevékenységét, most semmi rosszat nem mondhatok róla: benne valóban megérlelődött a klub eladásának szándéka, a hírek szerint már készítette elő hazatérését hazájába, Belgiumba. Vélhetően elérte és megérintette őt sokunk vágya, hogy távozzon, érzékelte, hogy fogy körülötte a levegő, s talán ez vezette a döntésre, hogy távozik. (Persze ne tartsanak teljesen naivnak: feltételezem ezt, de lehet, hogy a tulajdonos döntésében más, sokkal „pragmatikusabb” szempontok játszottak közre – ezt nem tudhatom.)

Duchatelet ment volna – és most marad.

És még örülnünk kell, hogy valaki fenntartja a csapatot.

De nem örülünk nagyon: ezek a gyász, a csalódás napjai.

Egyet érzünk pusztán, azt, amit József Attila írt meg szerelmes versében: nagyon fáj.

Egyet tudok csak tenni ezekben a nehéz pillanatokban, hogy belekiáltom a világosságba: jóemberek, kik segíthettek, segítsetek!

Jóemberek, kiknek van hatalmatok és vagyonotok, van jó szándékotok, segítsetek!

Mert ami most van Újpesten, Törő halála és a tulajdonosváltás elmaradása után, arra csak a két szó igaz: nagyon fáj.

Borítókép: Törőcsik András volt válogatott labdarúgó (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.