Vissza kell térnünk az unióban a szigorúan vett gazdasági együttműködéshez!

Egy bürokratikus és hierarchikus, sőt mostanra egy korrupttá vált testület, hivatal, ami nem Európa, hanem inkább Európa szégyene.

2023. 09. 13. 17:37
VON DER LEYEN, Ursula; JUNCKER, Jean-Claude
Brüsszel, 2019. július 4. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke (j) fogadja kijelölt utódját, Ursula von der Leyen német védelmi minisztert Brüsszelben 2019. július 4-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tény, hogy az alapító atyák egyáltalán nem önálló nemzetek uniójában, hanem föderalizmusban, egy egységes irányítás alatt álló birodalomban gondolkodtak kezdetektől fogva. Csak azon volt a vita, ez milyen időtávban valósuljon meg.

Ezért harcoltak hatalmas erőkkel az ötvenes években, és nem sokon múlott, hogy sikerül Jean Monnet-ék terve, amelyet az amerikaiak, a szabadkőművesek, a CIA és a globális erők támogattak. Mit támogattak? Mindent megtettek, hogy megvalósuljon.

Ez azonban végül nem sikerült nekik – szerencsére! –, mert a franciák végül nemet mondtak a katonai unióra, ami kiindulópontja, alapja lett volna a teljes politikai egyesülésnek, pontosabban föderációnak. 

Jean Monnet távozott emiatt az unió főhatósága (mai nevén: Európai Bizottság) éléről, s a helyzet megváltozott.

1957-ben létrejött a római szerződés, amely egészen más alapokra helyezte a nyugat-európai közösséget. Ekkor kissé háttérbe szorult a politikai és katonai együttműködés gondolata, s a hatvanas évektől a gazdasági és kereskedelmi együttműködés kerül előtérbe.

Ez működött. 

A hatvanas évek igazi fellendülést hozott Nyugat-Európában, ekkor alakult ki a jóléti állam, vagy még inkább szociális jóléti állam, Németországtól kezdve Svédországon keresztül Franciaországig. 

Jó évek voltak ezek számukra – irigyeltük is őket ezért –, s itt érdemes kiemelni, hogy De Gaulle tudatos eltávolítása után – mivel nem engedte a briteket belépni a közösségbe, mert úgy vélte, azzal az Egyesült Államokat is beveszik, s ezt nagyon nem akarta, talán igaza is volt –, a hetvenes években a két nagyhatalom, Franciaország és Németország jó együttműködése lehetővé tette, hogy a Közös Piac hatékonyan működjön. 

Különösen kiemelendő Helmut Schmidt és Giscard d’Estaing kancellár és köztársasági elnök együttműködése, ők egyensúlyt tudtak teremteni a nyugati országok között, és a gazdasági-kereskedelmi együttműködés újra fellendült. 

Igen ám, de 1985-től Jacques Delors került az Európai Bizottság élére, aki a legkeményebben képviselte a föderalizmust, s ő már az Európai Egyesült Államok híve volt – akárcsak olyan elődjei, mint Monnet, Churchill, Walter Hallstein –, és olyan követői, mint később Jacques Santer, Romano Prodi, hogy Jean-Claude Junckerről és a mi jó Ursula von der Leyenünkről már ne is beszéljünk…

Innentől kezdve elindult az a folyamat, amely a mai napig tart: egyre erőteljesebben igyekeznek beleszólni a nyugat-európai nagyhatalmak a közép- és kelet-európai országok dolgaiba, méghozzá a legkényesebb területeken: az ideológiában, az értékrendszerben, a magánéletben, a hagyományokban, s nem utolsósorban a kereszténység ellen is immáron nyíltan lépnek fel.

Ez tűrhetetlen.

Ezért tartom kiváló ötletnek azt, hogy az uniónak vissza kellene térnie a szigorúan vett gazdasági és kereskedelmi együttműködéshez a kölcsönös előnyök szellemében, erre kell a hangsúlyt helyezni, és teljes mértékben szakítani kellene végre azzal, hogy a nagyfiúk bele merjenek szólni abba, hogy mi milyen elvek és értékek mentén akarjuk élni az életünket.

Magyarul: az uniónak meg kell változnia ahhoz, hogy értelme legyen a működésének!

Egyet ugyanis nagyon szeretnék mindenkinek a figyelmébe ajánlani: az Európai Unió nem Európa maga. Az unió nem más, és nem több, mint egy intézményrendszer, amely valamikor a háború után amerikai, globalista és föderalista csoportok, elitek akarata szerint alakult ki egy „valamivé”, ami minden, csak nem Európa. Nem más, mint egy bürokratikus és hierarchikus, sőt mostanra egy korrupttá vált testület, hivatal, ami nem Európa, hanem inkább Európa szégyene.

Miért kellene ehhez ragaszkodnunk?

Kössünk szuverén államokként előnyös gazdasági szerződéseket egymással, őrizzük meg az unióból, ami jó volt – például Schengen –, de utána a többit felejtsük el, mert nem vált be.

Európa zuhan lefelé, éppen az uniós intézményrendszer katasztrofális működése miatt.

Állítsuk meg a zuhanását!

Borítókép: Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke fogadja kijelölt utódját, Ursula von der Leyen német védelmi minisztert Brüsszelben 2019. július 4-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.