Ásványvíz: előretörőben az „ezresek”

Kedvező élettani hatásai miatt tovább növekedett a magas oldott ásványianyag-tartalmú ásványvizek eladása Magyarországon.

BL
2012. 11. 12. 7:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazai palackozottvíz-fogyasztás a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács (MÁSZT) adatai szerint 2012 második negyedévében közel azonos volt az előző év megfelelő időszakának fogyasztásával. A szövetség tagjai a második negyedévben 336 millió liter ásvány-, forrás- és egyéb vizet palackoztak. A fogyasztás 97,8 százaléka természetes ásványvíz, 0,9 százaléka forrásvíz volt, a gyógyvizek és a dúsított vízalapú italok aránya 0,2-0,2 százalék, az ízesített vizek aránya pedig 1 százalékot ért el.

Az ásványvizeken belül külön szegmenst képez az „ezresek klubja”, azaz a literenként legalább 1000 milligramm oldott ásványianyagot tartalmazó vizek csoportja. A klubnak jelenleg hat tagja van: Balfi, Theodora Kékkúti, Parádi, Aqua Mathias, Visegrádi és Pávai Vajna. Ezeknek a márkáknak az összesített piaci részesedése az Euromonitor International 2012 áprilisában készült felmérése szerint meghaladja a 12 százalékot.

A szegmens egyik meghatározó márkája a Balfi ásványvíz, amelynek oldott ásványianyag-tartalma literenként 1890 milligramm. Nemes József, a terméket forgalmazó Pet-Pack Kft. kereskedelmi vezetője elmondta: kedvező élettani hatásai miatt a nyári hónapokban mindig megugrik a magas ásványianyag-tartalmú vizek fogyasztása, a nyáron a kánikulai napoknak köszönhetően például augusztusban 11 százalékkal több Balfi ásványvizet értékesítettek, mint egy évvel korábban. A termék piaci részesedése alapján a Theodora és a Visegrádi mögött a harmadik helyet foglalja el a rangsorban.

A magas oldott ásványianyag-tartalmú ásványvizek kedvező élettani hatása orvosilag igazolt. A fokozott testmozgás vagy a hőség hatására bekövetkező izzadás jelentős folyadék- és ásványianyag-vesztést eredményez, amely dehidratációs tüneteket (szomjúság, türelmetlenség, étvágytalanság, bőrpír, émelygés, emelkedő pulzusszám) okozhat. A veszteség pótlásának legalkalmasabb módja olyan ásványvizek fogyasztása, amelyek megfelelően nagy mennyiségben tartalmazzák azokat az elemeket (lítium, magnézium, hidrogén-karbonát, kalcium), amelyek a szervezet víz- és ásványianyag-háztartásának gyors helyreállításához szükségesek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.