időjárás 14°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Egyre kevesebb lakást építenek

WL
2012.11.12. 20:56

A lakásépítések további csökkenésére kell számítani a következő évben is az építési engedélyek alapján – mondta a KSH lakásstatisztikai osztályának vezetője.

Nagy Gyula, az FHB Lakásárindex projektjének vezetője szerint jelenleg az első lakást vásárlóké az egyetlen piaci szegmens, amelynek van finanszírozási igénye, és nem túl kockázatos a hitelezése sem. A statisztika szerint a 20-35 év közötti fiatalok jövedelme emelkedik a leggyorsabban, ezért tudják vállalni a lakáshitel törlesztőrészleteit – folytatta a projektvezető. Jelenleg – az MNB kimutatása szerint – havi 10 milliárd forint lakáshitelt folyósítanak a bankok, ami negatív csúcs.

Horváth Áron, az Eltinga Ingatlanpiaci Kutatóintézet vezetője az energiahatékony felújítások gazdasági eredményeit mutatta be. Elmondása szerint egy 100 négyzetméteres tipikus családi ház ablakai 700 ezer forintból cserélhetők ki, ez a beruházás 19 év alatt térül meg. Ezzel szemben a külső falakat 1,1 millió forintért lehet hőszigetelni, itt a megtérülés 4 év.

Egy 10 emeletes, 365 lakásos panelháznál az ablakcsere – egy lakásra vetítve – 440 ezer forintba, míg a falak hőszigetelése 490 ezer forintba kerül. Az éves rezsi-megtakarítás ezzel 70 ezer forint, viszont a lakás ára – a környékbeliekhez képest – 1 millió forinttal magasabb – tette hozzá az előadó.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.