időjárás 7°C Brúnó , Renáta 2022. október 6.
logo

Taroltak a nők a munkaerőpiacon

KG
2012.11.29. 14:29

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint húszéves csúcsra emelkedett a nők foglalkoztatottsága Magyarországon.

Magyarországon a foglalkoztatottak száma 2010 harmadik negyedéve óta folyamatosan bővül, ma 160 ezerrel többen dolgoznak, mint a kormányváltáskor. A KSH legfrissebb adatai szerint a 2012. augusztus-októberi időszakban 71 ezer fővel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban. Ehhez kétharmad részben – 44,7 ezer fővel – járultak hozzá a nők. Fél évtizede, 2007 óta először fordul elő az is, hogy a női munkanélküliségi ráta alacsonyabb az uniós átlagnál – áll a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében.

A nőknél 2012 második negyedéve volt az első olyan időszak, amikor minden korosztályban nőtt a foglalkoztatottak száma. A legjelentősebb emelkedés a 40 év felettieknél mutatható ki. Többen dolgoznak a 20–24 éves fiatalok körében is, ahol 2010-ig folyamatosan zuhant a foglalkoztatási ráta, akkor stagnálni kezdett, s a második és a harmadik negyedévben mutatható ki először növekedés.

A munka törvénykönyvének jótékony hatásai

A minisztérium közlése szerint a bővülés háromnegyedét a teljes munkaidős, egynegyedét a részmunkaidős foglalkoztatottak adták. Így a legutolsó lezárt teljes negyedévben (2012. harmadik negyedév) 100 nőből 53 dolgozott, közülük 48 teljes munkaidőben és 5 részmunkaidőben.

Az NGM szerint az adatok azt mutatják, hogy az új munka törvénykönyvének hatályba lépése úgy indította el a munkaerőpiac rugalmasabbá válását, hogy közben a teljes munkaidős foglalkoztatás is bővült. A legjelentősebb a növekedés a kereskedelemben, az egészségügyi és szociális ágazatban, valamint a mezőgazdaságban.

A tárca kiemeli, hogy ezen időszak minden hónapjában a nők ugyanakkora létszámban voltak érintettek a közfoglalkoztatásban, mint az előző év azonos hónapjaiban. Tehát a közfoglalkoztatás nem befolyásolta érdemben a foglalkoztatási rátát.

Új munkahelyek Magyarországon

A 15–74 év közötti foglalkoztatottak létszáma közel 71 ezer fővel emelkedett az egy évvel ezelőtti 3 millió 864 ezerről, 3 millió 935 ezer főre. A kormányzat munkaerő-piaci intézkedései a kedvezőtlen külpiaci környezet negatív hatásai ellenére is alkalmasak a pozitív trendek fenntartására és a foglalkoztatási ráta további emelésére – írja szerdai közleményében a nemzetgazdasági tárca.

A kormányzati politikákban meghatározó szerepet játszó foglalkoztatottsági adatok továbbra is kedvező folyamatokat tükröznek a KSH szerda reggeli gyorstájékoztatója szerint. A 2012. augusztus–októberi időszakban folytatódott a foglalkoztatottak számának 27 hónapja tartó emelkedése az előző év azonos időszakához viszonyítva – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

Az Európai Unió egészét tekintve stagnál a foglalkoztatás és nő a munkanélküliség, míg hazánkban az elmúlt két évben nagyságrendileg 120 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak létszáma, és stagnál a munkanélküliség. Az Európai Bizottság 2012. novemberi előrejelzése szerint egyébként Magyarország a 7. legjobban teljesítő tagállam a foglalkoztatás bővülését illetően, miközben azon 15 ország között van, ahol növekszik a foglalkoztatottság 2012-ben – mondta Czomba Sándor a múlt héten.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.