Eltűnőben a munkanélküliség Somogyban is

22 éves csúcson a nők foglalkoztatottsága, összesen csaknem hatezer ember talált munkát a megyében.

VZ
2014. 02. 11. 19:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gelencsér Attila (Fidesz–KDNP) közölte: az országos szinten bekövetkezett pozitív változások Somogy megyében is érezhetők. Az elmúlt egy év alatt 23 százalékkal csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma, tavaly decemberben összesen 5918-cal dolgoztak többen, mint egy évvel korában – mondta a politikus, aki Kaposvár és környéke országgyűlési képviselőjeként kitért a megyeszékhely foglalkoztatási helyzetére is.

Ismertetése szerint Kaposváron a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartásában a múlt év decemberében 2490 kaposvári álláskereső szerepelt, számuk az előző év azonos időszakához képest jelentős mértékű, 1484 fős, azaz 37,3 százalékos csökkenést mutat.

Összesítve csaknem 20 százalékkal csökkent a munkanélküliség Zala és Veszprém megyében is: előbbiben 13 866, utóbbiban 13 079 álláskeresőt tartott nyilván a megyei kormányhivatal munkaügyi központja, amely 2400, illetve 4091 fővel kevesebb, mint egy évvel korábban.

„Ezt a folyamatot segítette a Kométa megmentése, mikor a nehéz helyzetben lévő húsipari cégben kétmilliárd forintos befektetéssel tulajdonos lett Kaposvár önkormányzata, s ezzel 900 család megélhetését biztosítja” – hangsúlyozta Gelencsér. A folyamat nem állt meg, hiszen újabb munkahelyek várhatók az egykori gépjárműipari cégnél, a NABI-nál, ahol a török tulajdonos komoly fejlesztéseket tervez, továbbá bővít és dolgozók felvételét tervezi több kaposvári vállalkozás is.

A megyegyűlés elnöke az országos adatokat sorolva kiemelte, hogy egy év alatt több mint százezerrel nőtt azoknak a száma, akik munkából élnek meg Magyarországon, a foglalkoztatottak száma a negyedik negyedévben meghaladta a négymilliót, a munkanélküliségi ráta 1,6 százalékponttal, 9,1 százalékra csökkent.


A nők foglalkoztatása országosan 22 éves csúcsra emelkedett: a tavalyi adatok ismeretében biztosan 52,3 százalék fölé kerül – hangsúlyozta Gelencsér Attila, hozzátéve: Somogyban több mint 3300-zal több nő dolgozik, mint egy éve. A politikus arról is beszámolt, hogy a Munkahelyvédelmi akciótervben megcélzott korcsoportokban, azaz a 25 év alattiak és az 50 év felettiek körében is nőtt a foglalkoztatottak száma a megyében. Az előbbiek közül 900-an, az idősebb korosztályból több mint 1100-an találtak munkát. Az Első munkahely garancia program révén is csökkent tavaly a megyében a munkanélküliség, ugyanis ennek keretében 352-vel több pályakezdőt foglalkoztatnak.

Gelencsér szólt arról is, hogy sajnálatosan sokan leszólják a közmunkát, lenézik a közmunkásokat. „Ezek az emberek nem veszik figyelembe azt, hogy bizony vannak olyanok, akik munkából szeretnének élni, nem segélyből” – fogalmazott. Hangsúlyozta, ez volt az egyik legfontosabb célja a kormánynak, amikor döntött erről a programról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.