Adócsökkentést hoz a gazdaság bővülése

A gazdaság teljesítményétől függően csökkentené a kormány tíz százalék alá a személyi jövedelemadó jelenleg 16 százalékos kulcsát.

Jakubász Tamás
2014. 03. 05. 4:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdasági növekedés teremtheti meg a személyi jövedelemadó (szja) tíz százalék alá csökkentésének pénzügyi alapjait, az intézkedés bevezetésének dátuma így főként a gazdaság helyzetétől függ – közölte a lap kérdésére a Nemzetgazdasági Minisztérium. Mint megtudták, a számítások szerint a lépés ötszázmilliárd forintos bevételkiesést okozhat az államkasszának. Az egy számjegyű szja terve kapcsán a minisztériumnál felhívták a figyelmet rá: ha 2010 után, a világválság időszakában mód nyílt a jelenlegi egykulcsos, 16 százalékos adórendszer és a családi adókedvezmény bevezetésére – és ezzel évi ötszázmilliárd forintos személyijövedelemadó-csökkentésre –, akkor a következő, a várakozások szerint fellendülést hozó esztendőkben is megvalósítható hasonló irányú lépés.

A szaktárca szerint a tervezett köztehermérséklés az eddigi adóintézkedések egyenes folytatásaként értelmezhető. A minisztérium felidézte, 2010-ben a személyi- jövedelemadó-rendszer két kulcsot ismert, s érdemben nem támogatta a családok boldogulását. A Fidesz–KDNP-kormány 2011-től olyan szabályokat vezetett be, amelyek a munka és a családok megbecsülésére épülnek, és hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez. Ezeket az elveket tartották szem előtt a jogalkotók akkor is, amikor tavaly úgy döntöttek: a családi kedvezmény fel nem használt összegét a szülők az egészségbiztosítási és a nyugdíjjárulékukból is levonhatják. Az év eleje óta élő új szabály évente – az eddig több mint 180 milliárd forinton túl – nagyjából 50 milliárdot hagyhat a gyermeket nevelő családoknál. Az intézkedés elsősorban az alacsonyabb jövedelmű, legális körülmények között munkát vállaló szülők anyagi helyzetén segíthet.

A Nemzetgazdasági Minisztériumnál végezetül úgy fogalmaztak: az utóbbi időszak főbb gazdasági adatai, eredményei azt mutatják, hogy helyes az az elmúlt években folytatott politika, amely inkább a fogyasztás megadóztatására helyezi a hangsúlyt, miközben csökkenti a munkából származó jövedelmek közterheit.

Varga Mihály egy február 25-ei rádióinterjúban beszélt arról, hogy szerepel a tervek között az egykulcsos, egy számjegyű személyi jövedelemadó bevezetése, de erről legkorábban ősszel lehet beszélni.

 

A lehetséges egy számjegyű egykulcsos szjáról Giró-Szász András kormányszóvivő a 180 percben még tavaly decemberben azt mondta: a kormány adópolitikája teljesen világos 2010 óta, a munkát terhelő adókat folyamatosan csökkenti, a fogyasztásra rakódókat növeli, így egységesült három év alatt lépésről lépésre 2013-ban 16 százalékosra az egykulcsos adó, és tolódott el minden a fogyasztást terhelő adók irányába. Ezzel párhuzamosan a kormány gazdaságfejlesztő lépései is meghozták az eredményüket az idei év második felére (gazdasági növekedés az államháztartás rendbe tételével egy időben, csökkenő adósság), és úgy tűnik, a tendencia fenntartható. Ha pedig a mozgástér bővül, a munkát terhelő adók csökkenése irányába kell tovább mozdulni – emelte ki Giró-Szász.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.