Cél: 4 millió munkavállaló, 4 százalék alatti munkanélküliség

Czomba Sándor szerint ennek teljesítéséhez jó menedzsmentre és szakképzett munkaerőre van szükség.

NT
2014. 03. 20. 15:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államtitkár az eseményen elmondta: a foglalkoztatás bővítéséhez jó menedzsment és jól képzett munkaerő szükséges. Hozzátette: a gazdaság növekedését szolgáló fejlesztésekre és a foglalkoztatás bővítésére a jövőben is lesz pályázati támogatás.

Czomba Sándor kitért arra is, hogy a Parafix a dolgozók munkahelyének válság közbeni megtartására 16 millió, illetve gépvásárlásra és műszaki fejlesztésre 60 millió forintot már korábban is kapott állami támogatásként.

Mike Punter, az angol tulajdonban lévő, egyedi ragasztástechnikai megoldásokkal foglalkozó cég tulajdonosa közölte, a kft. a válság első évében elért 700 millió forintos forgalmát mára megduplázta, az alkalmazottak száma pedig 28-ról 65-re nőtt.

 

Az angol cég 2001 óta van jelen Magyarországon. Megrendelőinek 40-45 százaléka az elektronikai iparból, 35 százaléka az autóiparból, míg több mint 10 százaléka a világítástechnikával foglalkozó cégek közül kerül ki. Partnerei között megtalálható a Flextronics, a Bosch, a GE, a Mercedes és a Suzuki.

Az újbudai gyártócsarnokot és irodát eddig bérelte a társaság, de 600 millió forintért most megvásárolta. A vételár kétharmadát a növekedési hitelprogram keretében felvette, míg a maradékot normál bankhitellel fedezte – mondta Krasznay Dávid cégvezető.

Fontos célkitűzés a teljes foglalkoztatás elérése. Ehhez azt kellene elérni, hogy négymillió felett legyen folyamatosan a foglalkoztatottak és 300 ezer alatt a munkanélküliek létszáma – mondta a napokban Czomba Sándor. Ha a munkanélküliségi ráta négy százalék alá esik, az gyakorlatilag azt jelenti, hogy abban az adott országban aki tud, akar és képes dolgozni, az munkalehetőséget talál – magyarázta az államtitkár.

Az elmúlt négy évben sok lépést tett a kormány, hogy a munkaalapú társadalom megteremtése jegyében minden munkaképes találjon a képességeinek megfelelő munkát, foglalkoztatási formát – hangoztatta szerdán Navracsics Tibor.

 

A miniszterelnök február 12-i pekingi látogatásán kijelentette, hogy a cél a teljes foglalkoztatottság elérése. Ez azt jelenti, hogy „a munkanélküliséget 3-4 százalékra fogjuk leszorítani”, így lényegében mindenki folyamatosan talál majd munkalehetőséget – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök február 17-i évértékelő beszédében külön kiemelte, hogy míg Európában inkább csökken, nálunk nő a foglalkoztatottság.

Februárban tovább csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) honlapján közzétett legfrissebb adatok szerint: a februári zárónapon a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében 443 600 álláskereső szerepelt, így az előző év azonos hónapjához képest 34,4 százalékkal, 233 ezerrel csökkent az állás nélkül lévők száma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.