Három százalék alatt lesz a hiány

A tavaly decemberi többlet is lökést jelent afelé, hogy teljesül 2014 végén a betervezett éves hiány.

NT
2014. 03. 20. 19:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arra a kérdésre, hogy mikorra várható a kormányzati prognózis szerint, hogy az éves hiány-előirányzat teljesülése eléri a 100 százalékot, azt válaszolta: a nyári hónapokban a kumulált hiány mértéke elérheti a tervezett hiány 100 százalékát, mint ahogy azt az előző években is tapasztalni lehetett.

Az idei évi hiányt több, a részletes jelentésekben ismertetett tényező befolyásolja, így például a februári kiadások között, a központi költségvetés hiányát növelő tételként szerepelt az önkormányzatok adósságkonszolidációjára kifizetett mintegy 70 milliárd forint. Ez a tétel ugyanakkor az önkormányzatok egyenlegét javítja, vagyis az államháztartás egészének szintjén „egyenlegsemleges kifizetésről” van szó – elemezte a helyettes államtitkár.

Egy másik kérdésre, miszerint február 28-áig mekkora adósságot vállalt át a központi költségvetés/állam az önkormányzatoktól, annak milyen a lejárati szerkezete, s milyen devizanemben vannak ezek a hitelek, azt írta: ez év február végéig az állam által az önkormányzati alrendszertől átvett adósság teljes összege 1368,4 milliárd forintot tett ki. Ebből az idei adósságkonszolidáció összege 471,7 milliárd forintot ért el. A lejárati szerkezet igen eltérő, a konszolidált adósságállomány 31 százaléka svájci frankban, 35 százaléka euróban áll fenn, 34 százaléka forintadósság – válaszolta írásban Banai Péter Benő.

Arra a kérdésre, hogy érinti-e a magyar állam gazdálkodását idén a magyar–orosz államközi szerződés keretében felveendő hitel, akár hitelfelvétel, akár kamatfizetés formájában, azt írta válaszában: a hitel lehívása a beruházás megvalósításához kapcsolódik, kamatot pedig csak a tényleges lehívást követően kell fizetni. Bővebben >>>

„Így a beruházás megvalósításának üteme határozza meg mind a hitellehívást, mind a kamatfizetést. Ez alapján nem várható az Országgyűlés által elfogadott költségvetési törvénytől eltérő adósság- és hiánypálya-alakulás” – válaszolta Banai Péter Benő.

Az IMF szerint az idén két százalékkal nőhet a magyar gazdaság a beruházások, a lakossági fogyasztás és az export bővülésének köszönhetően, az ország középtávú növekedési kilátásai ugyanakkor visszafogottak – vélekednek. Az idei hiánycél csak a költségvetési tartalékok megtartásával érhető el az IMF szakértői szerint, akik óvatos jegybanki politikát javasolnak, és úgy vélik, hogy az ország sérülékenysége csökkent, de magas az államadósság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.