Hazánk vonzó az olasz befektetők számára

A szakképzett szellemi és fizikai munkaerő jobb, mint a térségbeli országokban.

HZS
2014. 03. 12. 15:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Maria Assunta Accili a nagykanizsai önkormányzat, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara által szervezett olasz–magyar üzleti napon, több tucat olasz üzletember előtt egyebek mellett arról beszélt, hogy Olaszország számára Kelet- és Közép-Európa irányába is kitűnő kapcsolatot jelent Magyarország. Az ország olyan feltételeket kínál, amelyek más térségbeli országokhoz képest vonzóbbak a befektetők számára, mint például a szakképzett szellemi és fizikai munkaerő. Bár egyes ágazatokban „nem árt óvintézkedéseket tenni” a magyar kormány bizonyos törekvései miatt, de például a gyártást „erősen javasoljuk mint befektetési területet” – fogalmazott az olasz nagykövet.

Fabrizio Centrone, a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara elnöke megerősítette, hogy a mintegy 200 fős kamarai tagság pozitívan látja Magyarországot. Megítélése szerint a gazdasági válságból kilábalva éppen Magyarország lehet az, amelyik a térségből a leginkább fejlődésnek indulhat. Olaszország Magyarország ötödik legjelentősebb kereskedelmi partnere, több mint kétezer olasz tulajdonú vállalkozás működik itt, de még van növekedési lehetőség az olasz cégek számára. Vállalkozásaik – az olasz ipari hagyományokhoz hasonlóan – itt is többnyire kis és közepes cégekkel vannak jelen, és összesen több mint 25 ezer embert foglalkoztatnak Magyarországon.

Mint mondta: az olaszok számára nagy előny, hogy Magyarország közel van, az Európai Unió tagja, vagyis lehetőség van uniós támogatások megszerzésére, a munkaerő pedig „szakképzett és visszafogott költségigényű”. Az ország iparpolitikája pozitív irányba mutat, fellendültek az Olaszországban is nagy jelentőségű autóipari beruházások – jelezte a magyarországi olasz kamara vezetője.

Enrico Barbieri, az Olasz Külkereskedelmi Intézet budapesti irodájának igazgatója kiemelte: a járműipar és a mechanika terén a világon is vezető szerepet töltenek be az olasz vállalkozások, amelyek Magyarország iránt is érdeklődnek.

Kokas Tamás, a HITA főosztályvezető-helyettese jelezte: az olasz–magyar üzleti találkozók sorában a nagykanizsai volt az első helyszín, még további három városban rendeznek hasonló konferenciákat. Hozzáfűzte, hogy jelenleg a HITA 97 befektetési projekttel foglalkozik, de bíznak abban, hogy ezek a találkozók még legalább tíz százalékkal növelik a projektek számát.

Cseresnyés Péter polgármester, országgyűlési képviselő (Fidesz–KDNP) a rendezvényen azt hangsúlyozta: Nagykanizsán és térségében az elmúlt években dinamikusan emelkedtek az olasz üzleti kapcsolatok, több új vállalkozás is letelepedett a városban. Véleménye szerint ez a fellendülés köszönhető Nagykanizsa logisztikai adottságainak, gépipari hagyományainak, szakképzett munkaerejének és az oktatásban rejlő lehetőségeinek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.