Korszerű szakképzés nélkül nincs versenyképesség

Varga Mihály úgy véli, vissza kell adni a szaktudás, a szakértelemmel végzett munka becsületét.

WL
2014. 03. 05. 10:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter a fiatal szakemberek versenyének megnyitóján hangsúlyozta: a szakképzési rendszer átalakítása során megszületett az új szakképzési törvény és megújult a gyakorlati képzés támogatási rendszere.

A kormány a duális képzési rendszer kiterjesztése mellett döntött, ennek érdekében 2010-ben megállapodást kötöttek a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK). Ebben a tanévben már csaknem 50 ezer tanuló vesz részt a duális szakképzésben. Jelenleg mintegy 7000 vállalkozásnál kaphatnak gyakorlati képzést, és a kormány minden lehetséges eszközzel támogatja, hogy további cégek is csatlakozzanak a képzési rendszerhez – emelte ki Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter kitért arra: hivatalba lépésekor a kormány több súlyos gazdasági problémával szembesült. A tények mára egyértelműen igazolják, hogy jól tették, amikor gyökeres változtatásokra szánták el magukat – fogalmazott.

Varga Mihály emlékeztetett, hogy tavaly a negyedik negyedévben a várakozásokat jóval meghaladva, 2,7 százalékkal bővült a magyar gazdaság. Hasonlóan dinamikus növekedésre nyolc éve nem volt példa Magyarországon – mondta. Hozzátette: a külkereskedelmi áruforgalom is rekordot döntött tavaly.

Az elmúlt év utolsó negyedévének adatai szerint az Európai Unió 28 tagállama közül Magyarország érte el a negyedik legnagyobb gazdasági bővülést, és vezeti a visegrádi négyek mezőnyét is – ismertette a miniszter.

A tavalyi év végére a foglalkoztatottak száma meghaladta a 4 milliót, ami 280 ezerrel több, mint négy évvel ezelőtt, és egyben 22 éves foglalkoztatottsági csúcsot jelent – hangsúlyozta Varga Mihály. A növekedés egy része ugyan valóban a közfoglalkoztatásból ered, de az elmúlt négy évben a versenyszférában foglalkoztatottak száma is több mint 130 ezerrel nőtt – tette hozzá.

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte azt is, hogy a munkanélküliség öt éve nem volt ilyen alacsony Magyarországon, a legfrissebb adatok szerint 9 százalék alá süllyedt.

Vissza kell adni a szaktudás, a szakértelemmel végzett munka becsületét – fogalmazott Varga Mihály. Közölte azt is: a kormány támogatta azt a kezdeményezést, hogy az MKIK pályázza meg a 2018. évi EuroSkills verseny rendezési jogát.

Parragh László, az MKIK elnöke megnyitójában kiemelte: a megmérettetés célja a szakképzés hazai népszerűsítése, minőségi fejlesztése és a magyar szakemberek elismertségének növelése.

A kamara elnöke szerint Magyarországon a rendszerváltás után a szakképzés elszakadt a gazdaságtól. Ezt felismerve kötöttek 2010-ben megállapodást a kormánnyal, és „visszahúzták” a szakképzést a gazdaság közelébe – mondta.

A duális modell lényege, hogy a képzés nemcsak az iskolában, hanem gyakorlati képzőhelyeken is zajlik, ezt alkalmazzák a sikeres európai gazdaságokban is – hangsúlyozta Parragh László.

Az MKIK március 5-6-án rendezi meg a SkillsHungary nemzeti döntőjét. Itt választják ki azokat a fiatal szakembereket, akik Magyarországot képviselhetik a szakmák idei európai bajnokságán, az EuroSkills versenyen Franciaországban, illetve a jövőre Brazíliában megrendezendő WorldSkills világversenyen.

A 12 versenyszámban meghirdetett hazai válogatókra mintegy 300 versenyző jelentkezett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.