Szijjártó: Aki bátor válaszokat ad, sikeres lesz

Azok az országok és vállalatok lettek mára sikeresek, amelyek nem a túlélésre játszottak, hanem új stratégiákat választottak – mondta Szijjártó.

VZ
2014. 03. 27. 22:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A díjakat az ünnepi gálán Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, valamint Berényi János, a HITA elnöke adta át a cégek képviselőinek.

Az eseményen Szijjártó Péter hangsúlyozta: azok az országok és vállalatok lettek mára sikeresek, amelyek a válság évei alatt bátor válaszokat adtak a gazdasági élet kihívásaira, nem a túlélésre játszottak, hanem új stratégiákat választottak.

Az államtitkár emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy a világban gyors, alapvető és jelentős változások zajlanak, amelyek átalakították a világpolitikai és világgazdasági erőviszonyokat. Új erőközpontok jöttek létre és olyan régiók váltak a világgazdaság vezetőivé, amelyekről korábban ezt nem is feltételezték. Eközben olyan térségek veszítettek a jelentőségükből, amelyekről korábban a legtöbben úgy vélték, hogy mindig vezető térségek maradnak.

Az új helyzet új stratégiát igényel, legyen szó államokról vagy vállalatokról – jelentette ki, hozzátéve, a díjátadón jelen lévő vállalatok mind jó stratégiát választottak, ami arra bizonyíték, hogy Magyarország is jó stratégiát választott. Döntés született 2010-ben arról, hogy Magyarország „nem a túlélésre játszik”, hanem lehetőségként tekintett a válságra. Egy olyan lehetőség kínálkozott ugyanis az ország számára, hogy amennyiben gyorsan végrehajtja a szükséges változtatásokat, erősebb lehet a válság után – jelentette ki.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, minél erősebb termelőiparral rendelkezik az ország, annál erősebb lesz a válság utáni pozíciója. Kiemelte, hogy Magyarország azt a stratégiai célt tűzte ki maga elé, legyen Európa termelési központja. Hogy ez a cél elérhető legyen, Magyarországon Európa egyik legversenyképesebb beruházási és befektetési környezetét kellett létrehozni, ezért döntött a kormány az adórendszer radikális átszervezése mellett – mondta. Az új adórendszer azokat támogatja, akik többet akarnak dolgozni, valamint azokat a vállalkozásokat, amelyek több embert akarnak alkalmazni – tette hozzá.

Az államtitkár szerint az eredmények mára jól látszanak, a múlt év a növekedési fordulat éve volt Magyarországon, az ország 2014-ben rááll a tartós növekedési pályára. Emellett az ország foglalkoztatási rekordot döntött, mivel több mint két évtizede nem fordult elő, hogy négymilliónál több ember dolgozzon Magyarországon, és fizessen adót – hangsúlyozta. Az államadósság most már csökkenő pályán van, a költségvetés hiányát pedig tartósan 3 százalék alá szorította a kormányzat, növekedett az ország versenyképessége is – sorolta.

Hangsúlyozta: a járműipar volt az egyik zászlóshajója a folyamatnak, amelynek nyomán a gazdaság növekedési pályára állt. A díjkiosztón jelen lévő vállalatok közül négy cég is ebben a szektorban tevékenykedik, és a magyar exportteljesítmény 18 százalékát az autóipar adja – mondta. Jelezte ugyanakkor, hogy a magyar gazdaság sikere nagyban múlik a kis- és középvállalkozások teljesítményén.

Szijjártó Péter hozzátette: ahhoz, hogy Magyarországon egy erős termelőipari bázis alakuljon ki, egy új szakképzési rendszerre van szükség, ennek érdekében német mintára szervezték át a magyar szakképzési rendszert, hogy a fiatalok megállják a helyüket a munkaerőpiacon és a versenyszféra legmagasabb elvárásainak is megfeleljenek.

Berényi János, a HITA elnöke arról beszélt, hogy külön köszönet illeti a Magyarországon befektető cégeket azért, mert beruházási döntésükkel hozzásegítették az országot ahhoz, hogy a Financial Times fDi magazinja Budapestnek ítélje a legvonzóbb befektetési célpontnak járó díjat Kelet-Európában.

Az Év befejtetője díjat elnyerte a Takata Safety Systems Hungary Kft., a Hankook Tire Magyarország Kft., a Coloplast Hungary Kft., a Computacenter Services Kft., a Systemax Business Services Kft., a Mercedes–Benz Manufacturing Hungary Kft., a Gyöngyös Ipari Park Fejlesztő Kft., valamint a Fémalk Zrt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.