Háborítatlanul sért törvényt a Lombard

A szegedi székhelyű pénzintézet a jogerős bírósági ítélet ellenére tovább alkalmazza adósaival kötött szerződéseiben az általános szerződési feltételeket.

Horváth Csaba László
2014. 04. 16. 2:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha 2008-ban jogerős ítélet tiltotta meg a Lombard Lízing Zrt.-nek, hogy a bíróság által tisztességtelennek talált általános szerződési feltételeket tovább alkalmazza adósaival kötött szerződéseiben, a szegedi székhelyű pénzintézet mit sem törődik a bírósági döntéssel. Azóta is több, már érvénytelenített kikötés megtalálható a Lombard több százezer ügyfelére vonatkozó általános szerződési feltételei között. A csaknem hat éve húzódó tudatos és következetes törvénysértésre azóta sem a hatóságoknak, sem a bíróságnak nincs hathatós válasza.

Az ügyészség szerint például a német tulajdonú pénzintézet önként megígérte, hogy az ítéletben érvénytelennek talált pontokat törli általános szerződési feltételei közül, ennek ellenére ezek közül több a Lombard jelenleg hatályos üzletszabályzatában is megtalálható, s az ügyészség nem tett semmit. Azóta egy újabb, több százezer adóst érintő közérdekű per zárult le – ezt egy egyesület indította a Lombard ellen –, s habár több mint fél évtized elteltével továbbra sem törölte a megtiltott követelmények mindegyikét a pénzintézet, a bíróság úgy látja, a Lombard már nem alkalmazza az érvénytelen feltételeket. Pedig mégis.

A pénzintézetnél is úgy látják, ők maradéktalanul eleget tettek a bíróság 2008-as ítéletének, s törölték a kifogásolt szerződési feltételeket. Miután szembesítettük őket azzal, hogy valójában a ma hatályos üzletszabályzatuk is tartalmazza a már érvénytelen feltételek egy részét, jogászaik segítségével próbálták megmagyarázni, hogy a szinte érintetlenül hagyott kikötések miért jelentenek mást, mint amit a bíróság érvénytelennek talált. Érvelésük azonban nem egyezik a bíróság 2008-as indoklásával, feltételeik egy része mit sem változott, azok ugyanazt jelentik, mint korábban. Így az igazságszolgáltatás hatalmas hibáinak kijavítása a Kúriára vár.

További részletek a Magyar Nemzet szerdai számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.