Havi 80 ezer pluszhoz juthatnak a munkavállalók

Egy rendelet alapján a munkaadó 5 millió forinttal támogathatja alkalmazottja lakáshitelének törlesztését.

NT
2014. 04. 02. 14:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar családok átlagos adóssága 7 millió forint, ehhez képest jelentős összeg az 5 milliós támogatás, amelyből akár a devizahitelek is visszafizethetők. A lakást építők, az új vagy használt lakást vásárlók az építési költség, illetve a vételár 30 százalékáig használhatják fel a munkaadói támogatást, amely akár havi 80 ezer forint adómentes jövedelmet is jelenthet a munkavállalóknak – tette hozzá a miniszter.

A devizahiteleseknek, mint az már ismert, komoly problémát okozott, hogy a törlesztőrészletek az egekig emelkedtek. A kabinet ezért úgy döntött, hogy kivezeti azokat. A kormány mozgásterét szélesíti, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) döntése szerint törvénnyel módosíthatók a korábban megkötött szerződések. Itt azonban meg kell jegyezni, hogy az Ab devizahitelekkel kapcsolatos alaptörvény-értelmezésében arra is kitér: ebben az esetben is figyelembe kell venni minden fél méltányos érdekeit, a megváltozott körülmények között is érdekegyensúlyra kell törekedni. A kabinet november végén fordult a testülethez, hogy az alaptörvény értelmezését kérje a devizahitelekkel összefüggésben.

A Kúria Polgári Kollégiuma jogegységi határozatában még tavaly decemberben azt a döntést hozta, nem ütközik jogszabályba, sem jó erkölcsbe, nem uzsorás és nem színlelt szerződés a devizaalapú kölcsönszerződés. Wellmann György, a kollégium vezetője a testület jogegységi ülése után ismertette: a devizaalapú kölcsönszerződések olyan szerződések, amelyekben az adós az adott időszakban irányadó forintkölcsönnél kedvezőbb kamatmérték mellett devizában adósodott el, amiből következően ő viseli az árfolyamváltozás hatásait. A határozatot Orbán Viktor miniszterelnök úgy értékelte: a Kúria a bankok oldalára állt.

A kormány  2010-es hatalomra kerülése óta igyekszik segíteni a bajba jutott devizahiteleseknek. A kormány által eddig megtett lépések már 350 ezer adósnak nyújtottak jelentős segítséget: a kedvezményes végtörlesztés lehetőségével 170 ezer adós élt, az árfolyamgátba további 170 ezren léptek be, valamint a Nemzeti Eszközkezelőnek is már 11 500 ingatlant ajánlottak fel – foglalta össze 2013 őszén Varga az adósmentés aktuális állását, hozzátéve ugyanakkor, hogy vannak, akik eddig nem tudták kihasználni a mentőprogramok nyújtotta lehetőségeket.

Orbán Viktor 2013 szeptemberében a parlamentben a devizahitelesek ügyéről szólva hangsúlyozta: e szerződések megkötésekor a bankok visszaéltek saját helyzetükkel, az emberek jóhiszeműségével, mert úgy terjesztették el a devizakölcsönöket, hogy közben ismerték a lehetséges kockázatokat, pontosan tudták, mi lesz, ha elszabadulnak az árfolyamok, hiszen az összes árfolyamkockázatot jó előre áthárították az ügyfelekre. A miniszterelnök mindezt elfogadhatatlannak nevezte.

Azoknak az ügyfeleknek, akik lakásvásárláson gondolkodnak, jó alternatíva lehet az állami kamattámogatott hitel. Ennek lényege, hogy az úgynevezett otthonteremtő hitelhez járó kamattámogatás nem csökkenő, hanem fix mértékű a kölcsön futamidejének első 5 évében.

Az otthonteremtő hitel segítségével megvásárolt új ingatlan értéke telekár és áfa nélkül 30 millió forint lehet, míg korábban az adóval növelt érték nem léphette túl ezt a határt. Emellett a felvehető hitel felső határa 15 millió forint. Egy 10 millió forintos, 20 éves futamidejű hitelnél az új szabályozás miatt mintegy 450 ezer forinttal kevesebbet kell visszafizetniük.

Elemzői vélemények szerint használt lakás vásárlásakor sokakat az tartott vissza a hitelfelvételtől, hogy az eladónak 12 hónapon belül másik ingatlan vásárlásáról kellett nyilatkoznia. 2013-tól azonban ez már nem kötelező.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.