Így éledezik az ingatlanpiac

Egyre több jel utal arra, hogy éledezik az ingatlanpiac.

KA
2014. 04. 09. 13:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az adásvételek száma márciusban sem esett vissza: 21 százalékkal haladta meg a tavaly ilyenkor bonyolított ügyletekét. Így a március volt az elmúlt két év egyik legkiemelkedőbb hónapja, 8124 tranzakcióval. Ennél jobb adatokat csak a 2011 végi, 2012 eleji hónapokban mértek, amikor a végtörlesztéssel egy időben a kombinált mikrohitelprogram átmeneti csúcsot okozott a piacon.

Bár az elmúlt néhány év adataival összevetve a kereslet látványosan nőtt, az országos lakásindex 2012 utolsó negyedéve óta stagnál. A piac kissé lassabban reagál, de hamarosan az árak is követik majd a keresletnövekedést – mondta lapunknak Rutai Gábor, a Duna House vezető elemzője. A panelek ára, amely gyorsabban mutatja a lakáspiaci változásokat, már két százalékkal emelkedett. A téglaépítésű lakások ára azonos mértékkel csökkent. A kettő kioltotta egymást, ezért nem mutat változást az index – tette hozzá az elemző, aki a következő negyedévben további keresletélénkülésre számít, amit már a lakásárak is követnek majd.

A panelek ára jóval kedvezőbb, mégsem népszerűbbek a téglalakásoknál, amelyeket „válságállóbb” befektetésnek tartanak. A vásárlók közel fele a közepes méretű (58 négyzetméteres) lakásokat keresi. Enyhén nőtt a kereslet a valamivel nagyobb lakások iránt, amit Rutai a korábbi években elmaradt lakásbővítésekkel magyaráz.

A panel- és téglalakások ára Észak-Magyarországon volt a legalacsonyabb. Hogy a keresletet növeljék, a régióban átlagosan nyolc százalékkal csökkentették a téglalakások árát, amiből további hét százalékot alkudtak a vevők. Észak-Pesten három százalékot engedtek az eredetileg meghirdetett árból, a vevők pedig még átlagosan négy százalékot alkudtak. A legtöbbet a családi házak tulajdonosainak kellett engedniük.

Az árcsökkenés a Dunántúlon összességében 19 százalékos, az Észak- Alföldön pedig húsz százalékos volt. Új építésű lakást kevesen vettek, de a legtöbben a Dél-Alföldön (4 százalék). Valamivel kelendőbbek voltak a felújítandó lakások, a legnagyobb arányban (9 százalék) a Nyugat-Dunántúlon vásároltak ilyet az érdeklődők.

Az ingatlanpiac erősödését és a lakásépítések beindulását is segítheti, hogy a munkaadók mától adó- és járulékmentesen adhatnak dolgozói vissza nem térítendő támogatást lakásvásárlásra vagy építésre. Az öt éven át legfeljebb 5 millió forintos támogatást hiteltörlesztésre is fordíthatják a munkavállalók, így az intézkedés a devizahiteleseken is segíthet – mondta el a köztévé Híradójának Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.