Így teremthetnek értéket az autisták

Felnőtt autisták dolgozhatnak Kaposváron egy újonnan átadott foglalkoztató- és képzőközpontban.

VZ
2014. 04. 04. 16:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soltész Miklós az ünnepségen kiemelte: a somogyi civil szervezet a 18 nyertes pályázóból egyedüliként új ellátást hoz létre, amely lehetővé teszi felnőtt autisták foglalkoztatását.

Az államtitkár beszédében kitért arra is, hogy a kormány és a mozgáskorlátozottakat, valamint más, egyéb fogyatékossággal élőket képviselő civil szervezetek közötti együttműködés az elmúlt években szerteágazó volt. Példaként említette a mozgáskorlátozottak és más fogyatékossággal élők számára is kiterjesztett gépjárműbeszerzéséhez nyújtott támogatást, hogy közösen sikerült „rendet tenni\" a mozgáskorlátozottak parkolókártyáinak ügyében. Harmincmilliárd forintból újítottak és újítanak fel épületeket, ezzel támogatva a civil szervezeteket abban, hogy megfelelő körülmények között segíthessék a fogyatékossággal élők gondozását, rehabilitációját, megkönnyítsék mindennapi életüket.

Hegedüs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének elnöke elmondta: a kaposvári beruházás 48 millió forint európai uniós támogatással valósul meg. A foglalkoztató- és képzőközpontnak – túl azon, hogy autistákat foglalkoztatnak – az a különlegessége, hogy halak és növények szimbiózisából egészséges élelmiszereket tudnak előállítani, továbbá három egyetemnek is gyakorlóhelyet biztosítanak – hangsúlyozta

A beruházásról elmondta, hogy az egyesület két éve üresen álló telephelyén egy 100 négyzetméteres passzív, azaz csak külső energiával működő ház épül. Az építkezéssel nyolc hónap alatt végeznek, után következik a próbaüzem, majd jövő nyáron már önfenntartónak kell lennie a foglalkoztatónak – sorolta az elkövetkező időszak ütemezését az egyesület elnöke.

„A tevékenységünk tényleges termelő, nem csak terápiás foglalkoztatás\" – mondta Hegedüs Lajos. Arról is beszámolt, hogy terveik szerint az utcafronton megnyitják a boltjukat, ahol az itt termelt egészséges élelmiszereket árusítják.

Szeretnék segíteni a megváltozott munkaképességű emberek teljes értékű beilleszkedését a társadalomba - hangsúlyozta a civil szervezet elnöke, hozzátéve: „a beilleszkedés legfontosabb eszköze a munka, ez a program erről szól\".

Gelencsér Attila (Fidesz-KDNP), a Somogy megyei közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő köszöntőjében arról beszélt, hogy a fogyatékossággal élőkkel kapcsolatos megítélésben „paradigmaváltás történt az elmúlt időszakban\". A változás lényegét abban látja, hogy „míg a korábbi időszakban ezekre az emberekre, ezekre a problémákra gondként, teherként, nehézségként tekintettünk, ma sokkal inkább tekintünk az ő képességeikre, adottságaikra lehetőségként\".

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere a beruházásról szólva azt hangsúlyozta: kuriózuma lesz a városnak, bizonyítéka annak, hogy a megváltozott munkaképességű emberek piacképes értéket tudnak létrehozni. Az önkormányzat az első vásárló lesz – ígérte.

Juhász Tibor kormánymegbízott azt emelte ki, hogy a fogyatékossággal élőknek a munka nemcsak egzisztenciát ad, hanem „az életük értelmét\". Úgy vélekedett, hogy ha ezt megkapják, akkor valóban teljes értékű tagjai lehetnek a társadalomnak.

A közigazgatás felkészült a speciális ügyfelekre is – mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a veszprémi AutiSpektrum Egyesület által, az autizmus világnapja alkalmából szervezett konferencián pénteken a Pannon Egyetemen.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter emlékeztetett: saját területükön megtették, amit lehet az autizmussal és más fogyatékkal élő emberekért, hiszen nemcsak fizikai, hanem szellemi akadálymentesítést is véghez vittek a közigazgatásban. Így az ott dolgozókat képzéseken készítették fel arra, hogy a speciális ügyfelekkel hogyan bánjanak, miként értsenek velük szót és hogyan intézzék ügyeiket – tette hozzá.

Az AutiSpektrum Egyesület autizmusssal született gyermeket nevelő családok önsegítő szervezete, ötven családdal állnak kapcsolatban. Az autizmus világnapján számos szakmai és szabadidős programot szerveztek az érdeklődőknek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.