Varga: A kormány elismeri az értékteremtő munkát

A világ 20 legnagyobb autóipari beszállítójából 15 már itt van Magyarországon – mondta a nemzetgazdasági miniszter.

NT
2014. 04. 04. 12:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter kiemelte: Magyarország mára minden lényeges gazdasági mutató szerint jobban teljesít, a gazdasági növekedés erősödik, az államháztartási hiány a vártnál kedvezőbb, és sikerült csökkenteni az államadósságot is. Hozzátette, hogy ezt nemcsak a kormány látja így, hanem az Európai Bizottság, az elemzők, és nem utolsó sorban azok a vállalatok, amelyek Magyarországon működnek, folyamatosan bővítik termelésüket és egyre többet ruháznak be az országban.

A Díj a sikeres vállalkozásokért elismeréssel a kormány az értékteremtő munkát, a Magyarország fejlődésébe vetett bizalmat és elkötelezettséget ismeri el, és egyben hagyományt is teremt – mondta a nemzetgazdasági miniszter. Varga hangsúlyozta: a Magyarországon működő sikeres vállalatok vezetői elismerik a makrogazdasági stabilitás megteremtése érdekében megtett kormányzati lépéseket. Kiemelte: látható az is, hogy helyreállította Magyarország a befektetői bizalmat is, amely további befektetőket vonz az országba. Megemlítette: a Magyarországon működő német kamara egyik legutóbbi felmérése szerint 10 német cégből 8 újra Magyarországon indítaná el beruházását.

Utalva arra, hogy az egyik díjazott a Takata cég, kiemelte: a Takata több mint 20 milliárd forint értékű beruházást valósít meg Miskolcon, az új üzem megépítése a kecskeméti Mercedes-gyár megvalósítása óta a legjelentősebb beruházás Magyarországon. Hozzáfűzte: az új üzemben várhatóan már az idén ősszel megkezdődhet a világszínvonalú gépjármű-biztonsági berendezések gyártása, a teljes kapacitás elérésével a gyár ezer embernek ad majd munkát a térségben. (Orbán Viktor a miskolci Takata-gyár alapkőletételén az elmúlt évek egyik legfontosabb beruházásáról beszélt.) Kiemelte: a másik díjazott cég is a járműgyártás területén működik, a Rati Kft. a legnagyobb autóipari vállalatok alvállalkozója.

A miniszter emlékeztetett: a járműgyártás adta 2013-ban a teljes magyar termékexport 18 százalékát, az exportból származó árbevétele közel 17 milliárd euró volt. Az iparágban működő 717 cég 115 ezer magyar családnak ad megélhetést, és hozzátette, a Magyarországon előállított gépkocsik száma 2014-ben elérheti az 500 ezret. Hangsúlyozta: a nagy autógyárak mellett a világ 20 legnagyobb, első körös autóipari beszállítójából 15 már Magyarországon is működik.

A Díj a sikeres vállalkozásokért célja, hogy elismerje, ismertté tegye és ösztönözze azokat a Magyarországon működő gazdasági társaságokat, kis- és középvállalkozásokat és induló cégeket, amelyek hozzájárulnak az ország gazdaságának bővüléséhez.

A márciusi „A hónap beruházója” elismerést a Takata Safety Systems Hungary Kft. képviseletében Stefan Stocker, a vállalat elnöke, „A hónap kis- és középvállalkozása” díjat a Rati Kft. részéről Rajnai Attila ügyvezető igazgató, a Manna Natúr Kozmetikum Kft. által elnyert „A hónap induló vállalkozása” címet pedig Varga-Darabos Andrea vette át.

A Takata csoport termékpalettáján megtalálhatók a biztonsági övek, légzsákok, kormányművek, gyermekülések. A Takata 2013 novemberében Takata Safety Systems Hungary Kft. néven magyar leányvállalatot hozott létre, idén március 12-én az alapkő letételével megkezdődött a cégcsoport miskolci gyárának építése.

A Rati Kft.-t 1986-ban alapították azzal a céllal, hogy tárolási és kényelmi igényeket megoldó, saját fejlesztésű, műanyag autófelszerelési termékek gyártását és értékesítését valósítsa meg Magyarországon. A cég 1998-ban a Magyar Suzuki Kft. ajtóburkolat-beszállítója lett, 2005-ben Armster néven a kartámasz termékcsalád első generációját dobta a piacra, majd 2006-tól beszállítások helyett saját termékcsalád fejlesztésébe kezdett.

A Manna Natúr Kozmetikum Kft. 2010 júniusában kezdte meg 100 százalékban természetes anyagokból készült kozmetikai termékeinek előállítását és forgalmazását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.