Fantomcégek ezreire tett lakatot a hatóság

Néha még három hónapot sem élnek meg az áfacsalás elkövetéséhez használt, kérészéletű vállalkozások.

Jakubász Tamás
2014. 05. 19. 3:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három hónap – a hatósági, bűnügyi tapasztalatok szerint néha még ennyi időt sem élnek meg azok a vállalkozások, melyeket kifejezetten az áfacsalás elkövetésére hoznak létre. A rövidke céglét indoka rendkívül egyszerű: általában negyedévenként kell áfabevallást készíteni, a visszaéléseket leplező dokumentum – vagy annak hiánya – pedig könnyen gyanússá válhat. Különösen akkor, ha működésének első napjától a társaság hatalmas tételben vásárol és ad el különféle termékeket, s üzletfelei között akár külföldi vállalkozások is akadnak.

Az efféle cégeknek nemegyszer az a szerepük, hogy eltüntessék az áfát: a hosszú láncolatban mindig megtalálható legalább egy vállalkozás, amelyik nem fizeti be a közterhet, és bevallást sem készít. Céljuk eléréséért az áfacsalás résztvevői némelykor egyszerre több céget is létrehoznak, hogy ha az egyiket be kell dönteni, a kétes tevékenységet egy másikba menthessék át. A társaságokat rendszerint nincstelen emberek, külföldi vagy magyar strómanok veszik a nevükre – persze némi ellenértékért.

– Ma már nem lehetséges, hogy több, akár tucatnyi vállalkozást olyan személy működtessen, aki korábban súlyosan megszegte az adózási szabályokat – ezt közölte kérdésünkre Aszalós Andrea, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) sajtóreferense. Mint elmondta, az állami fellépés akkor lehet a leghatékonyabb, ha a hatóság már az első lépésnél komoly akadályokat állít a kétes körök elé. A csalárd cégalapítás megnehezítése, a gazdasági szerepet vállalók átvilágítása emiatt nyer nagy jelentőséget.

A sajtóreferens rámutatott: a visszás céghalmozást a 2012 óta élő úgynevezett adóregisztrációs szabályok akadályozzák meg. Az ellenőrzésben a NAV munkatársai azokat a személyeket keresik, akik úgy alapítanának társaságot vagy kapcsolódnának be egy már működő cégbe, hogy korábbi vállalkozásaiknál komoly hiányosságokat, szabálytalanságokat állapított meg a hivatal. – A három lépésből álló módszer az áfacsalók, a cégbedöntők és a számlagyárak működtetőinek dolgát is megnehezíti, hiszen a visszaélések egyik legfontosabb elemét, a gyors cégcserét szorítja keretek közé, lehetetleníti el – jegyezte meg a sajtóreferens.

A teljes cikk a Magyar Nemzet hétfői lapszámában olvasható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.