Áfacsalás: gyanús áruk tömkelege

A Magyar Nemzet próbavásárlásain kiderült, az áfacsalás gyanújával árusított portékák szinte valamennyi áruházláncnál megtalálhatók.

2014. 03. 07. 3:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felmérésben olyan alapélelmiszereket (UHT tej, kristálycukor, étolaj, liszt) vizsgáltunk, amelyek tömegtermékekként az áfacsalók kedvelt portékái.

A jellemzően közvetítőkön keresztül értékesített, csalásgyanús termékek felismerése a Magyar Nemzet szakértője szerint egyszerű, két fő ismérvük van. A gyanús termékek általában külföldiek, fogyasztói áruk pedig lényegesen alatta marad a hazai gyártású élelmiszerek árának, sőt, általában az üzletláncok saját márkás termékeinél is olcsóbbak. Utóbbi azért érdekes, mert a láncok saját márkás termékeire eleve az jellemző, hogy kevesebbe kerülnek az ismertebb árucikkeknél, hiszen az áruház nevével kínált portékára nem rakódik rá a márkával járó reklámozás tetemes költsége.

A lap próbavásárlásai során valamennyi üzletláncot felkereste, az eredmény döbbenetes képet mutat. Megkérdezték a kereskedőket is: miként fordulhat elő, hogy polcaikon megtűrik az áfacsalás gyanújával érintett árukat, illetve hogy az elvárt módon ellenőrzik-e beszállítóik tisztaságát. Az adóhatósági rajtaütések ellenére továbbra is úgy tűnik, a hazai áruházakban tömegével fordulnak elő a külföldről ideutaztatott, átcsomagolt árucikkek, s felmerül a kérdés, az áfatrükközésben meddig terjed a láncok felelőssége.

A bevételei alapján legnagyobb piaci szereplőként jegyzett Tesco áruházláncnál bőven találtak csalásgyanús termékeket. Cukorból például a hírhedtté vált Sovereign márkájú árucikk 215 forintért kapható. Emlékezetes, a Szlovákiában átcsomagolt Sovereign forgalmazójára korábban már lecsapott az adóhivatal. Olajból kapható szerb, szlovák és spanyol termék is 297–299 forintos áron, míg UHT tejből ötféle cseh és ugyancsak szlovák változatot kínálnak, 199 forintért.

A folytatás a Magyar Nemzet pénteki számában olvasható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.