Eltűnő adómilliárdok nyomában

Nyugat-európai, tengerentúli cégek pénzügyeibe is betekinthetnek a magyar revizorok.

Jakubász Tamás
2014. 04. 05. 4:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas összegek tűnhetnek el a nemzetközi vállalatcsoportok pénzügyeinek szövevényes útvesztőiben – erre lehet következtetni szakmai tapasztalatok alapján. – A jelenség Magyarországot is érdemben érintheti, becslések szerint tíz-, de akár százmilliárd forintos összeg is hiányozhat a hazai költségvetésből a céges pénzek átirányítása, elterelése miatt – így vélekedett lapunknak nyilatkozva Lipták Zoltán. A folyamatok hátterét megvilágítva az Ernst and Young adópartnere arról beszélt: manapság a világgazdaság ügyleteinek nagyjából kétharmada olyan társaságok között köttetik meg, amelyek egy vállalatcsoportba tartoznak, és amelyeket így vagy úgy, de azonos tulajdonos irányít.

A globális jellemzők a hazai viszonyokban is tetten érhetők, idehaza szintén számos nemzetközi cégcsoport tevékenykedik. Lipták Zoltán rámutatott: az egyes esetek megítélésekor lényeges, hogy a vállalatláncon belüli ügyleteknél milyen árat kötnek ki az egymástól függő felek. Például az anyacég mekkora kamattal ad kölcsönt leánytársaságának, vagy bizonyos szolgáltatásért, áruért milyen ellenértéket számol fel. A pénzmozgások ellenőrzésekor akkor nem emel kifogást az adóhivatal, ha a megszabott ár legalább közel esik vagy meg is egyezik azzal az összeggel, amit független piaci szereplők határoznának meg. – Tegyük fel – magyarázta a szakember –, hogy az anyavállalat kamatmentesen nyújtott hitelt leánycégének. A társasági adó kiszámításánál ilyen esetben korrekciót kell alkalmazni. Meg kell állapítani, hogy az adott vállalkozás azonos futamidőre a piaci viszonyok között mekkora kamattal kaphatna kölcsönt. – Máskülönben a módszer tökéletesen alkalmas lenne a megtermelt összegek országok közötti mozgatására – mondta az adószakember.

Lipták Zoltán a hazai viszonyokról szólva arról beszélt: az adóhatóság rendkívüli figyelmet fordít a cégcsoportok tagjainak egymás közötti ügyleteire. Egy-egy évben tízmilliárdos tételt is kitett az ellenőrzésekben megállapított hiányzó adó és a kiszabott büntetés összértéke. Az áfaügyek után a cégcsoportok ellenőrzésénél tapasztalhatja a magyar adóhivatal a legtöbb szabálytalanságot, hiányosságot. – Az esetek bizonyos részében akár adóelkerülés szándéka is vezethette az érintett cégeket, a legtöbbször azonban inkább téves, eltérő jogértelmezés vagy adminisztrációs hiba alapozhatta meg a hatósági fellépést – vélekedett általánosságban az adószakember. Hozzátette: a cégcsoportok adóügyi, pénzügyi lépéseit a haszonszerzés, vagyis az anyagi szempontok vezérlik. Így előfordulhat, hogy olyan országba irányítják a vállalatlánc nyereségét, ahol a legalacsonyabb a közteher, esetleg adókedvezmény vehető igénybe. A hazafias érzület, az otthoni gazdaság segítése ritkábban fedezhető fel a pénzmozgató törekvések mögött.

A teljes cikket a szombati Magyar Nemzetben olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.