Paksi bővítés: már idén meglehet az engedély

Az átfogó vizsgálatokat követően meglehet a blokkok létesítéséhez szükséges engedélyezési eljárás első üteme.

NT
2014. 05. 05. 15:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) által tartott közmeghallgatáson valamivel több, mint százan gyűltek össze a paksi városháza tanácstermében. Eck József, az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. projektmenedzsment-igazgatója beszámolt arról, hogy a tervezett atomerőművi blokkok lelendő telephelyének vizsgálata során egyebek között földtudományi, meteorológiai, hidrológiai értékelést végeztek, értékelték a kibocsátások hatásait, az ember okozta külső veszélyeket.

A paksi atomerőmű-fejlesztéssel elérhető olcsó energiával érvelt a beruházás mellett Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár egy egyetemi fórumon, ahol vitapartnere, Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke azt hangsúlyozta, hogy a bővítéssel emelkedni fognak az energiaárak.

 

A parlament február 6-án megszavazta az atomerőmű bővítését, amely biztosítja hazánk nagyobb energiafüggetlenségét. Amikor a régi és az új blokkok egyszerre működnek, a villamos energia előállítási ára 10-13 százalékkal mérséklődhet majd, ami a további rezsicsökkentés záloga lehet, mivel ugyanekkora mértékű áramárcsökkentést tenne lehetővé.

 

Hatalmas különbségek mutatkoznak az energiaárak terén Európa és Amerika között. Ha ebből nem sikerül faragni, azt sokan fogják érezni. A Nemzetközi Energiaügynökség már most is húsz éven át tartó gyötrelemre figyelmeztet, a piaci szereplők versenyhátrányukból keletkező magatartása pedig arra sarkallja az országokat, hogy ne hátráljanak ki az atomenergia mögül.

Hullán Szabolcs, az Országos Atomenergia Hivatal nukleáris biztonsági főigazgató-helyettese az engedélyezés folyamatát ismertette. Hangsúlyozta, hogy a nukleáris létesítmények, így az atomerőművek is életciklusuk minden szakaszában folyamatos hatósági felügyelet alatt állnak annak érdekében, hogy a biztonsági követelmények mindenkor teljesüljenek.

Schmuck Erzsébet, az LMP képviselője az MTI-nek elmondta: több kérdésre még nem kapott választ, beleértve a blokképítéshez kapcsolódó egyéb beruházásokat, illetve azt, hogy a hűtéshez használt vizet honnan nyerik majd. Rámutatott: a paksi erőmű bővítése olyan horderejű kérdés, amiről az egész társadalomnak kellene döntenie.

Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója az MTI-nek kifejtette, hogy az engedélyezéshez kapcsolódó követelményrendszer felülvizsgálatát 2009-ben kezdték el, akkor, amikor a parlament felhatalmazást adott az új atomerőművi blokkok létesítésének előkészítésére. Ez a rendszer teljes mértékben megfelel a nemzetközi gyakorlatnak és elvárásoknak, összhangban van az EU elvárásaival, valamint a szomszédos országok gyakorlatával.

A telephely engedélyezése kétlépcsős eljárás, most az első szakasz zajlik. A következőben a telephely-jellemzőket értékelik. Ezt a létesítési, majd az üzembe helyezési, végül az üzemeltetési engedély követi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.