Adóparadicsom lehetnénk

A vállalkozásoknál hozhatná a leggyorsabb hasznot a közterhek csökkentése.

Jakubász Tamás
2014. 06. 16. 3:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több adócsökkentési tervről is hallhattunk az elmúlt hetekben. Legutóbb Orbán Viktor miniszterelnök beszélt a személyi jövedelemadó (szja) jelenlegi 16 százalékos kulcsának tíz százalék alá csökkentéséről. Emellett – híreink szerint – napirendre került a kétgyermekeseknek járó családi adókedvezmény megduplázása, s ha csak utalás formájában, de szóba jött a munkáltatók terheinek enyhítése is. Mindegyik forgatókönyv lényeges vonása volt, hogy a számottevő adócsökkentő lépések fedezetét a magyar gazdaság teljesítményének erőteljes növekedése teremthetné meg.

– A személyi jövedelemadó mérséklése népszerű intézkedés lenne, hiszen azonnal és a munkavállalók valamennyi csoportjánál béremelést jelentene – így vélekedett kérdésünkre Vámosi-Nagy Szabolcs. Az adószakértő szerint ennek nyomán az szja-mérséklés a belső kereslet bővülését hozhatná, vagyis a lakosság nagyobb összegeket költhetne. A 16 százalékos adókulcs kilenc százalékra csökkentése után az államkasszának – egyes számítások szerint – nagyjából ötszázmilliárd forintnyi bevételkieséssel kellene számolnia. – Azt ugyanakkor szinte lehetetlen számszerűsíteni, hogy a teherenyhítés – a makrogazdasági adatokat vizsgálva – mennyi idő alatt és milyen jellegű kedvező hatásokat hozhatna – mondta a szakember.

Előtérben a vállalkozások

Vámosi-Nagy Szabolcs szerint más lenne a helyzet, ha a kormányzat inkább a szociális hozzájárulási adó, vagyis a korábbi munkáltatói járulékok összegéből faragna. Nagyjából 350 milliárd forintból öt százalékkal mérsékelhetnék a mostani 27 százalékos terhet. – A lépés több lenne, mint jelképes – fogalmazott az adószakember, aki szerint a munkaadók kiadásainak apadásától – a mostani gazdasági körülmények között – a termelékenység növelése és a foglalkoztatottak számának emelkedése remélhető.

 

 

A korábban az adóhivatal elnökhelyetteseként dolgozó szakértő említést tett az áfacsalás kérdéséről is. Vámosi-Nagy Szabolcs arról beszélt: egy-egy termékkör áfájának mérséklése semmiképp sem orvosolja a problémát. A visszaélések megvalósítói ugyanis gond nélkül alkalmazkodnak a viszonyokhoz, s azokkal az árucikkekkel folytatják üzelmeiket, amikre a jogszabály alapján továbbra is a legmagasabb, 27 százalékos áfakulcsot kell felszámolni. – Az ilyen áfacsökkentés voltaképpen pénzkidobás: a közkassza azonnal elesik a szóban forgó összegtől, a visszaélések nyomán az államot érő kár azonban nem mérséklődik, miközben a fogyasztói árak sem csökkennek – mutatott rá a szakember. A csalások visszaszorításához elsősorban az ellenőrzés szigorán, hatékonyságán kell javítani, s felmerülhet a világ legmagasabb áfakulcsának folyamatos csökkentése is. Ha ugyanis a kulcs alacsony, kevésbé éri meg csalni, mivel a visszaélésnek is megvan a maga önköltsége.

A forgalmiadó-visszaélések ügyéről szólva sajátos megoldási javaslatot vázolt lapunknak Ruszin Zsolt. A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke szerint egy viszonylag könnyen létrehozható számítógépes rendszer sokat tehetne a visszaélések leküzdéséért és a résztvevők felelősségre vonásáért. Eszerint az állami informatikai rendszer elektronikus levélben hívná fel az érintett vállalkozás figyelmét arra: üzletfele az adóügyi adatok alapján az utóbbi időszakban nem fizetett áfát, esetleg bevallást sem készített. Az e-mailben néhány kérdést szegeznének a kétes céggel kapcsolatba kerülő társaságnak, például arról, hogy milyen körülmények között működik.

– A megszólított gazdasági szereplőnek nyolc napon belül reagálnia kellene a megkeresésre, aminek elmaradása esetén szankció léphetne életbe – fogalmazott Ruszin Zsolt. A módszer két célt szolgálna. Egyrészt a legális üzletelők azonnal megszakítanák a kapcsolatot az áfaügybe keveredett vállalkozással, a csalási láncolatot így akár napokon, heteken belül el lehetne vágni. Másrészt a felelősségre vonás is könnyebb volna.

– Az Európai Bíróság több ítéletében is kimondta, hogy a cégeknek, amennyire csak tehetik, ellenőrizniük kell gazdasági partnereiket. Ha egy társaság annak ellenére sem áll el az üzlettől, hogy az állam közli vele a tényeket, alappal már nem hivatkozhat rá: nem tudott üzletfele csalásáról – mondta az alelnök. Hozzátette, a rendszer életbelépése után aligha jutna el mindenféle felelősségre vonás nélkül az áfacsalás miatt igen olcsó tej, olaj, cukor és más élelmiszer a nagyáruházakba. A szisztéma akár tízmilliárdos összegeket is garantálhatna a költségvetésnek.

A teljes cikket a hétfői Magyar Nemzetben olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.