Büntetőfeljelentés jöhet a norvég alapok ügyében

A kormány belenézne az alapok pénzosztását korábban vizsgáló jelentésekbe; ha ezek bűncselekményre utalnak, a kormány feljelentést tesz.

VZ
2014. 06. 27. 10:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A helyettes államtitkár felidézte, hogy sajtóértesülések szerint a norvég alapok kezelését koordináló és felügyelő brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda (FMO) korábban vizsgálatot rendelt az Ernst and Young cégtől.

A helyettes államtitkár szerint a vizsgálat megállapításai a magyar kormány kifogásait erősítik, többek között azt, hogy nem biztosított a bíráló bizottságok függetlensége, az értékelőket a konzorcium a saját köreiből választotta ki, utólag belenyúltak a pontszámokba különösebb indokok nélkül, illetve az alacsonyabb pontszámú pályázatok nyertek, a magasabbak nem kaptak támogatást.

Hozzátette: amennyiben a sajtóértesülések megerősítést nyernek, a magyar kormánynak nem lesz más lehetősége, mint büntetőfeljelentést tenni, mert a sajtóban megjelent információk bűncselekményekre utalnak. Csepreghy Nándor ismertetése szerint a magyar kormányt az Ernst and Young megállapításai nem lepték meg, hiszen egyebek közt ilyen kifogások miatt kezdeményezte a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vizsgálatát. Az új információk jegyében azonban nem biztos hogy meg kell várni a Kehi-vizsgálat végét, hanem elképzelhető, hogy azonnal feljelentést kell tenni – tette hozzá.

A sajtótájékoztatón a helyettes államtitkár kérdésesnek nevezte, hogy független-e az a folyamat, ahol a pályázók és az értékelők ugyanazok, vagy ugyanabból a körből kerülnek ki, továbbá sportszerű-e, ha egy konzorciumvezető úgy változtatja meg a pontokat, hogy azt írásban nem indokolja. Traszparens-e, ha az alacsonyabb pontszámot kapott projektek kapnak támogatást, a magasabb pontszámúakat pedig elutasítják – tette fel a további kérdést.

Csepreghy Nándor hangsúlyozta, a norvég alapoktól érkező támogatások nem karitatív magánadományok, hanem az összes magyar állampolgár, civil szervezet számára elérhető források, ezért közérdek felügyelni azt is, hogy valóban mindenki érdekében használják-e fel ezeket.

A helyettes államtitkár megdöbbentőnek nevezte az Ökotárs Alapítvány reagálását az Ernst and Young vizsgálatára, és egyebek között azt a kérdést címezte Móra Veronikának, az Ökotárs vezetőjének, mióta felel meg a szabályoknak az, hogy indoklás nélkül megváltoztatja a bíráló bizottság pontszámait. Móra Veronika csütörtökön a VS.hu-nak azt mondta, azt Ernst and Young azt állapította meg vizsgálatában, hogy pályázatok és a pályáztatási folyamat \"transzparens\" volt 2008-2010 között, és bár tett megjegyzéseket az FMO és a magyar konzorcium felé is, de azokat a mostani program működésénél már figyelembe vették. Szavai szerint a tanácsadó cég azt is megállapította, hogy a pályázatok elosztásáról döntő gyakorlat lehet, hogy nem a legjobb, de „semmiképp nem szabályellenes”.

A magyar kormány és a Kehi továbbra is azon lesz, hogy a közpénzekkel játszó csoportokat leleplezze, és az országba érkező források a teljes magyar társadalom javát szolgálják – mondta a helyettes államtitkár. Kérdésre válaszolva Csepreghy Nándor közölte, ha a sajtóban megjelent hírek a vizsgálati anyag ismeretében beigazolódnak, akkor adott esetben a sikkasztás gyanúja is felmerülhet. A kutatási anyag pontos ismeretében a magyar kormány azonnal kezdeményezi a norvég kormánynál a tárgyalások megkezdését – mondta a helyettes államtitkár, aki szerint a norvég kormánynak is ki kell állnia, és tiszta helyzetet teremteni az Ernst and Young vizsgálati eredmény tükrében.

Csepreghy Nándor elmondta azt is, hogy a magyar kormány és a norvég tárgyalópartner közötti legutóbbi egyeztetésén az hangzott el, hogy az alap magyarországi működése kapcsán eddig nem volt semmilyen norvég vizsgálat, azonban szeretnének indítani egyet, erre hivatkozva kérte a norvég partner a magyar kormánytól a Kehi-vizsgálat leállítását. Hozzátette: tisztázni kell, hogy a sajtóban megjelent Ernst and Young anyag a tervezett brüsszeli vizsgálat része-e. Szerinte, ha norvég megrendelésére készült a 2008-2010-es időszakra vonatkozó Ernst and Young vizsgálat, és ez a gyakorlat azóta is folytatódik, akkor a megállapításokat a norvég kormány nem hagyhatja figyelmen kívül.

A helyettes államtitkár úgy vélte, hogy a Transparency International (TI) helyesen cselekedett akkor, amikor az ombudsmanhoz fordult az ügyben, mert miközben együttműködik a kormányzattal az ellenőrzés során, addig abban a kérdésben, amelyben kritikát fogalmaz meg, az illetékes hatósághoz fordul. E tekintetben a civil szervezetek példát vehetnek a TI lépéséről – mondta.

A helyettes államtitkár újságírói felvetésre megismételte, hogy különbséget kell tenni a magyarországi civil szektor és néhány „civilnek látszó”, de pártpolitikai tevékenységet végző szervezet között.

Az EY (korábban Ernst & Young) szigorú belső szabályzatának megfelelően a mindenkori ügyfeleit érintő ügyekben nem nyilatkozik, és semmilyen ilyen jellegű információt nem hoz nyilvánosságra az üzleti titkok védelme érdekében  – közölte EY az MTI érdeklődésére pénteken.

Ismert, a Heti Válasz szerdán hívta fel a figyelmet arra, hogy az Ernst & Young átvilágító cég jelentéstervezete alátámasztja a magyar Miniszterelnökség kifogásait a Norvég Civil Támogatási Alappal kapcsolatban. Mint írták, azt, hogy az Ökotárs-féle pénzosztás „roppant belterjes”, először nem a magyar kormány tette szóvá. A lap birtokába került a norvég pénzt közvetítő brüsszeli finanszírozási iroda által megbízott Ernst & Young cég jelentéstervezete, amely – mint írták – a 2008–2010-es időszakra vonatkozóan alátámasztja a Miniszterelnökség kifogásait. „S mivel az Ökotárs gyakorlata olyan maradt, amilyen volt ( ), az Ernst & Young ítélete ma is érvényes” – állapítja meg a Heti Válasz.

 

Gulyás Márton beismerte, valóban politikai célokra, például Lázár János elleni tüntetés szervezésére használta fel a Krétakör Alapítvány a Norvég Civil Alaptól nyert támogatást. Közben a TASZ is bejelentette, nem hajlandó együttműködni a pályázati pénzek felhasználására irányuló vizsgálatban – olvasható a szerdai Magyar Nemzetben.

Ismert, az egész ügyet Lázár János levele indította útjára, amelyben magyarországi politikai szervezetek külföldi pénzelése ellen tiltakozott. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) azóta elkezdte a norvég alapot érintő vizsgálatát, a héten a második szakaszban azt térképezik fel, hogy a támogatáshoz jutó kedvezményezettek az elnyert pénzeket mire költötték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.