Év végére várja a nagyobb bevételeket Varga

A régi-új nemzetgazdasági minisztert a költségvetési bizottság is többséggel támogatta kedden.

GB
2014. 06. 03. 13:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei évre tervezett 2,9 százalékos államháztartási hiánycél teljesülését nem veszélyezteti semmi – mondta a nemzetgazdasági miniszter miniszterjelölti meghallgatásán, hozzátéve, hogy az idei költségvetés is „fejnehéz”, az év első hónapjaiban jelentős kiadások jelentkeztek, miközben az év végén jönnek majd a nagyobb bevételek.

Az szja-ban az egykulcsos adórendszeren a kormány nem tervez változtatni – mondta Varga Mihály. Kiemelte, hogy az idén a kormány nem tervez újabb devizakötvény-kibocsátást, elsősorban a hazai forintpiacról oldja meg az államháztartás finanszírozását. Megerősítette, hogy a szakképzés felügyelete a nemzetgazdasági tárcához kerül, a középfokútól a felsőfokú oktatásig a kamarákkal együtt alakítja ki az NGM az új rendszert.

Varga Mihály szerencsésnek mondta az idei évet, amikor egyszerre indul a kormányzati ciklus, az új hétéves uniós költségvetési időszakkal, így egymáshoz lehet igazítani a hazai és uniós fejlesztési forrásokat. A támogatásokat úgy kell átalakítani, hogy annak eredményeként 1 euró felhasználása minél nagyobb hozzáadott érték előállítását tegye lehetővé – hangsúlyozta a miniszterjelölt.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy az ország számára egyre kisebbek az olyan típusú növekedés lehetőségei, amely az olcsó hazai bérekkel próbál tőkét vonzani az országba. Látni kell, hogy a környező országokban a munkaerő képzettsége közelít, egyes esetekben el is éri a magyarországit – mondta.

Kiemelte: olyan ágazatokra is koncentrálni kell, amelyekben magas a hozzáadott érték, és a kis- és közepes vállalkozások szerepe is jelentős lehet a gazdasági növekedésben, amire példaként az élelmiszeripart és a turizmust említette.

Kérdésekre válaszolva elmondta: a második Orbán-kormány sokat tett a devizahitelesek gondjainak enyhítéséért, bevezette a végtörlesztést, az árfolyamgát intézményét, felállította a Nemzeti Eszközkezelőt, így míg 2010-ben 750 ezer devizaadós volt az országban, napjainkra számuk 500 ezer alá csökkent. Megismételte azt a véleményét, hogy a devizahiteleket ki kell vezetni a lakáscélú jelzáloghitel-piacról.

A reklámadó bevezetésre vonatkozó kérdésre azzal válaszolt, hogy a parlament hatáskörébe tartozik, vajon az egyéni képviselői indítványként beterjesztett javaslatot törvényerőre emeli-e, de a költségvetésért felelős miniszterként nem várható tőle, hogy ellenezzen olyan törvényt, amelyből bevétel származik.

Egy másik kérdésre megismételte, hogy a kormánynak nincs árfolyamcélja, a forint árfolyamáról a piac dönt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.