Feltámadhat a 2000-es lakásprogram

Ősszel indulhat a kormány új otthonteremtési programja, az első kedvezményezettjei a közszféra dolgozói lehetnek.

2014. 06. 13. 4:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ősszel készülhet el a kormány új otthonteremtési programja, erre enged következtetni Varga Mihály válasza, amelyet a Társaság a Lakásépítésért Egyesület (TLE) kérdésére adott a minap. Bár konkrétumok egyelőre nem hangzottak el a tervekkel kapcsolatban, a nemzetgazdasági miniszter annyit elmondott: az első lépések között szeretnék megteremteni a lehetőségét annak, hogy a közszféra dolgozói könnyebben és egyszerűbben tudjanak lakáshoz jutni.

Párdi Zsófia a TLE képviseletében lapunknak elmondta, a lakáspolitika az új kormányban a nemzetgazdasági tárca hatáskörébe tartozik, a kérdés pedig az, hogy a minisztérium a következő években milyen stratégia mentén kívánja a lakhatással kapcsolatos terveit megvalósítani. Szerinte szükség lenne a bérlakásépítés beindítására, valamint új lakásokra is.

– Mindez nem csak szociális kérdés, az ilyen irányú intézkedés a foglalkoztatási adatokra is kedvezően hatna, és gazdaságélénkítő hatással is járna – hívta fel a figyelmet. Az egyesület szerint a panelprogram mellett a nagyon leromlott városrészek rehabilitációjára és az energiapazarlásban élenjáró vidéki „kockaházak” energetikai felújítására is szükség van.

A korszerűsítésre várhatóan jut pénz az ősszel induló európai uniós támogatásokból, felújításokra és lakásépítésre emellett a TLE szerint az Európai Beruházási Bank hitelprogramjából is lehetne kedvezményes finanszírozást biztosítani.

Párdi Zsófia jelezte, a harmadik terület a szociálpolitikai támogatás rendszerének átalakítása lehet. A jelenlegi alacsony támogatási szint helyett az építkezés vagy a vásárlás áfáját kellene a vevőnek, illetve az építtetőnek visszatéríteni. Az európai szinten kimagasló, 27 százalékos építési áfa jelentősen visszafogja az építési, lakásvásárlási tervek megvalósítását, ezért a szocpol ilyen irányú átalakítása nagy segítséget jelentene a családoknak.

A teljes cikk a Magyar Nemzet pénteki lapszámában olvasható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.