Komoly elismerést kapott a kormány az IMF-től

Ezt mutatja a Nemzetközi Valutaalap által jegyzett jelentés.

NT
2014. 06. 07. 6:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az IMF – magyar idő szerint pénteken késő este – közzétette honlapján Magyarországról szóló rendes éves gazdaságpolitikai értékelését, amelyet alapokmányának IV. cikkelye alapján valamennyi tagországáról legalább évente elkészít.

Orbán Gábor emlékeztetett arra, hogy a most publikált jelentés előkészítésére az IMF delegációja 2014. március 5–17. között tartózkodott Budapesten és szakmai egyeztetéseket folytatott a kormány és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetőivel, szakértőivel, valamint a pénzügyi piac egyes szereplőivel.

Ez volt az első jelentősebb hivatalos tárgyalássorozat azóta, hogy Magyarország megerősödött gazdasági teljesítményének köszönhetően 2013-ban, a lejárat előtt teljes összegben visszafizette a korábbi, még 2008-ban felvett IMF-hitelekből származó tartozásait, és ezzel IMF-programország státusza is megszűnt – hangsúlyozta az államtitkár. Hozzáfűzte: Magyarország visszatért abba a rendes tagállami státuszba, amelynek keretében minden IMF-tagország rendszeresen, az alapokmány IV. cikkelye értelmében vett gazdaságpolitikai konzultáció részese.

Orbán Gábor elmondta: a márciusban lezajlott látogatás eredményei mellett a jelentésbe beépültek az időközben elkészült konvergenciaprogramban megjelent számadatok, prognózisok és összefüggések is.

Az államtitkár szerint az IMF most publikált jelentésének megállapításai – annak kritikusabb elemeivel együtt is – azt mutatják, hogy az IMF is elismeri a kormány erőfeszítéseinek immár jól látható eredményeit. Az IMF összességében pozitívan értékelte a növekedési hitelprogramot, valamint a többéves költségvetési tervezés rendszerét is.

A valutaalap a jövőbeni célok tekintetében több területen is – például a GDP-arányos államadósság további csökkentése, az adósságállomány devizális kitettségének további mérséklése vagy a növekedést serkentő fiskális politika alkalmazása – sokszor közeli álláspontra helyezkedik a magyar hatóságokkal, még ha a célhoz vezető út megítélésében és ütemezésében eltérnek is a vélemények – mutatott rá Orbán Gábor. Jelezte: a következő konzultáció egy év múlva esedékes.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.