Nagyot dob a GDP-n a növekedési hitelprogram

Bátran élnek az MNB hitellehetőségeivel a kkv-k, ez egy százalékkal is növelheti a magyar gazdaság bővülését.

VZ
2014. 06. 13. 10:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jegybank kiemeli, hogy a jövőben is előtérbe helyezi a vállalati beruházásokat támogató hitelezési modellt.

Az nhp javítja a vállalati hitelezés szerkezetét is, hiszen emelkedik a hosszabb lejáratú, forintban denominált beruházási hitelek súlya. A gazdaság növekedési pályára állását a pénzügyi rendszer a hitelezési aktivitáson keresztül jelentős mértékben támogathatja, de nem megfelelő működése esetén akadályozhatja is – hívja fel a figyelmet az MNB.

A fenntartható gazdasági növekedés szempontjából a vállalati hitelezés, ezen belül is a kis- és középvállalati hitelezés alakulása kiemelten fontos, így az MNB számára prioritás, hogy a hitelállomány csökkenését megállítsa, majd növelje a hitelkibocsátást ezekben a szegmensekben. A gyorsuló hitelezés növeli a gazdasági teljesítményt, miközben a gazdasági növekedés erőteljesebb hitelezést von maga után – olvasható a közleményben.

A hitelezés élénkíti a beruházásokat, ugyanakkor a hitelekhez való javuló hozzáférés a vállalkozási kedvet is segítheti. Míg a vállalati hitelezés pozitív növekedési hatásáról a szakirodalomban egyetértés van, a háztartási hitelezéssel kapcsolatban ellentétesek a vélemények. A háztartások könnyebb hitelhez jutása csökkentheti a megtakarításokat, ami hosszú távon negatív hatással van a növekedésre – írta a jegybank.

Ezzel ellentétes hatás, hogy a lakosság hitelhez való hozzáférése továbbtanulásra, a humán tőkébe történő beruházásra ösztönözhet, ami hosszú távon emeli a gazdaság növekedési potenciálját. A háztartási hitelezés hatása összességében így nehezen megítélhető. Ebből adódóan kiemelt szerepet kell szánni a vállalati beruházásokat támogató hitelezési modellnek – tették hozzá.

Az MNB emlékeztet arra, hogy az nhp a kis- és középvállalati szektor hitelezésének támogatását célozza, ugyanis itt erősebbek a hitelkínálati korlátok, miközben a gazdasági növekedés szempontjából ennek a szegmensnek kiemelt jelentősége van. A program hatására a vállalati hitelezés visszaesése gyakorlatilag megállt, a kkv-hitelezés pedig enyhe expanzióba fordult.

Az nhp előtt a vállalati hitelállomány évi 4-5 százalékkal csökkent, a hitelprogram hatására azonban a csökkenés egy százalék körülire lassult, 2015-re pedig megállhat. A kkv-hitelek esetében még nagyobb a javulás, hiszen míg korábban ott is 4-5 százalékos éves csökkenés volt jellemző, a következő két évben az állomány növekedése várható. Az nhp első szakaszában 701 milliárd forint, a második szakaszban pedig, május végéig 175 milliárd forint összegben kötöttek szerződést, ami összesen a GDP 3 százalékának, illetve a kkv-hitelállomány 22 százalékának felel meg – tudatta az MNB.

Ebből az első szakaszban 177 milliárd forint, míg a második szakaszban 132 milliárd forint volt új beruházási hitel. Az nhp keretében nyújtott kedvező kondíciójú hitelekből alapvetően négy szektor, a feldolgozóipar, a mezőgazdaság, az ingatlanügyletek, valamint a kereskedelem részesült. Az új beruházási hiteleken belül is ezek a szektorok domináltak.

Az első szakaszban az új beruházási hitelek csaknem 20-20 százaléka került az ingatlanügyletek, illetve a mezőgazdaság ágazatokba, több mint 15 százaléka a feldolgozóiparba, 10 százaléka pedig a kereskedelemmel foglalkozó vállalatokhoz. A második szakaszban a mezőgazdaság részesedése meghaladja a 35 százalékot, a kereskedelem és a feldolgozóipar részesedése pedig 15-15 százalék körül alakul – írja az MNB.

A program hatása már az idei év első negyedév beruházási adataiban is megjelent, hiszen a feldolgozóiparban éves alapon mintegy 30 százalék volt a növekedés, míg a mezőgazdaságnál megközelítette a 20 százalékot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.