Hitellel bővítik a kkv-k exportlehetőségeit

Az Eximbank 40 millió euró összegű export-előfinanszírozó hitelszerződést kötött a BorsodChem Zrt.-vel.

SZN
2014. 07. 31. 21:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten az aláírás előtt a hosszú távú gazdasági növekedés egyik fő motorjának az export további növekedését nevezte, és megjegyezte, hogy a folyamatban az Eximbank aktív szerepet játszik.

Kiemelte: a legfrissebb adatok szerint a magyar export az idén az első négy hónapban meghaladta a 38 milliárd dollárt, 9,1 százalékkal meghaladva az előző év hasonló időszakát, „ez a magyar nemzetgazdaság szempontjából remek hír”.

Rámutatott, hogy az export bővülésében az Eximbanknak kiemelt szerepe van, ahogy a keleti nyitás stratégia végrehajtásában, a legjelentősebb ázsiai piacra, a Kínába történő export növelésében is. Kína mára Magyarország 10. legfontosabb kereskedelmi partnere lett, a kivitel 10 százalékos növekedést ért el az idén – mondta.

Az államtitkár fontos eredménynek nevezte, hogy számos kínai vállalat, így a BorsodChem kínai tulajdonosa, a Wanhua is regionális központjának választotta az országot. A cégek öt év alatt kínai piaci részesedésüket 8 százalékról 47 százalékra növelték – jegyezte meg.

Emlékeztetett arra is, hogy a kormány stratégiai megállapodást kötött a Wanhuával. Néhány héttel ezelőtt pedig bejelentették, hogy a BorsodChem 84 millió eurós beruházással új üzemet épít Kazincbarcikán. A társaság értékesítési árbevételének 87 százalékát az export adja.

A hitelszerződéstől azt várják, hogy a magyar vegyipari export jelentősen emelkedjen, és a vállalat újabb külpiaci sikereket érjen el – fűzte hozzá Szijjártó Péter.

Nátrán Roland, az Eximbank vezérigazgatója kiemelte: a szerződés egy magyarországi sikertörténet pénzügyi hátterét erősíti, és megnyitja a lehetőségét annak, hogy a hátrányos helyzetű régióban működő cégcsoport növelni tudja a magyarországi munkavállalóinak létszámát.

Ismertette: a 10-12,5 milliárd forint összegű hitel közvetlenül 70-80 fős létszámbővítést tesz lehetővé, és ennél is jelentősebb a beszállítók körének bővülése. A hitel növeli a cég exportteljesítményét, ami bővíti a magyar kis- és középvállalatok exportlehetőségeit – mondta.

Az aláírás alkalmából kiadott sajtóanyag szerint a forrást az Eximbank az OECD által nemzetközileg meghatározott kedvezményes kamatszint mellett nyújtja, a műanyagalapanyag-export növeléséhez. Két éven belül ez már a harmadik olyan nagy összegű hitel, amellyel az Eximbank elősegíti a BorsodChem exportbővítését: 2012-ben 30 millió euró, 2013-ban pedig 70 millió euró összegű finanszírozásra került sor a tájékoztató szerint.

Hegedűs István, a BorsodChem pénzügyi igazgatóhelyettese szerint a hitelszerződés biztos alapot szolgáltat az exporttevékenység bővítéséhez, egyben lehetővé teszi a beszállítók között a magyar kis- és középvállalatok szerepének növelését. Kitért arra: a 2011-es Wanhua-akvizíciót követően számos kapacitásbővítést hajtottak végre.

A kazincbarcikai BorsodChem Zrt. nettó árbevétele a nyilvános cégadatok szerint 2013-ban 1,385 milliárd euróra nőtt az egy évvel korábbi 1,203 milliárd euróról. A vegyipari cég adózás előtti eredménye 2013-ben 44,5 millió eurós veszteséget mutatott az egy évvel korábbi 271 millió eurós nyereség után. A vállalat dolgozóinak létszáma mintegy 2500.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.