Kezd beérni az új földtörvény

Az új földtörvény, a földhöz jutás szabályainak szigorodása máris érezteti kedvező hatását – mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke a szövetség tisztújító küldöttközgyűlésén szombaton, Gödöllőn.

MNO
2014. 07. 05. 19:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elnök kiemelte, hogy az agrárfejlesztési stratégia egyik legfontosabb eleme a nagyüzemek és a családi gazdaságok jelenlegi 50-50 százalékos arányának megváltoztatása a kis- és középgazdaságok javára, a 80-20 százalékos birtokpolitikai arány kialakítása. A kétharmados parlamenti többséggel megszavazott földtörvény, a földhöz jutás szabályainak szigorodása máris érezteti kedvező hatását – jelezte az elnök.

Nem elég azonban a földet megszerezni, megtartani csak eredményes gazdálkodással lehet –hangsúlyozta. Ezért szükség van az őstermelők érdekeinek védelmére, a fokozott ellenőrzésre, például az igazolványokkal visszaélők, a csalók kiszűrésére – tette hozzá.

 

Az agrárágazat erősödését jelzi, hogy tavaly a mezőgazdaság exportbevétele elérte a 8,1 milliárd eurót, ami az összes kivitel értékének 10 százalékát tette ki. A keleti nyitás politikájának eredményeként a kivitel dinamikája az idén tovább növekszik – hívta fel a figyelmet az elnök.

A következő évek legfontosabb feladatai között az öntözött termőterület növelését, gazdabarát bankrendszer kialakítását, a feldolgozóiparban a gazdák tulajdonhoz jutását és a termelésben, feldolgozásban, értékesítésben a gazdák összefogását, az együttműködések megszervezését jelölte meg Jakab István.

A közgyűlésen Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség vidékfejlesztési államtitkára arról beszélt, hogy a 2010 előtti időszakban a hibás agrárpolitika következtében a vidék magára maradt, falvak sora kiürült, a fiatalok elvándoroltak, és ennek a helyzetnek a megváltoztatásához jogszabályok tömegét kellett meghozni. Az intézkedések közé tartozott a gazdák érdekképviselete érdekében a kamarai rendszer újjáépítése, a szervezet szolgáltatói oldalának megerősítése, és a fiatal gazdák helyzetbe hozása.

 

A Szent István Egyetemen tartott tanácskozáson a küldöttek újraválasztották a szövetség elnökévé Jakab Istvánt, aki így további négy évig töltheti be a posztot – tájékoztatta Obreczán Ferenc, a Magosz szintén újraválasztott főtitkára kora este az MTI-t. Közölte azt is, hogy a Magosz szövetségi igazgatója Budai Gyula maradt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.