Köröket vert az unióra Magyarország

Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben a munkanélküliségi ráta az Európai Unióban.

KG
2014. 07. 01. 18:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eurózóna 18 államában májusban az áprilisi szinten, 11,6 százalékon maradt a munkanélküliség. Tavaly májusban az EU egészében 10,9 százalék, az eurózónában pedig 12 százalék volt a munkanélküliségi ráta. Az Eurostat becslése szerint májusban 25,2 millió volt az állástalanok száma az unióban, ezen belül 18,55 millió az euróövezetben.

A legalacsonyabb, 4,7 százalék Ausztriában volt a munkanélküliség, a legmagasabb rátát Görögországból és Spanyolországból jelentették, itt 26,8, illetve 25,1 százalék az állástalanok aránya.

 

Éves összevetésben huszonegy tagállamban csökkent, hatban pedig nőtt a munkanélküliség. A legnagyobb javulás Magyarországon következett be, ahol az Eurostat áprilisi adatai szerint egy év alatt 10,5 százalékról 7,9-re esett a munkanélküliségi ráta, majd Portugália és Írország következik, ahol 16,9-ről 14,3 százalékra, illetve 13,9-ről 12 százalékra csökkent a munkanélküliek aránya. Ausztriában nem változott a ráta.

A legnagyobb mértékben Luxemburgban és Olaszországban romlott a helyzet, ahol 5,8-ről 6,3 százalékra, illetve 12,1-ről 12,6 százalékra ment fel a munkanélküliségi ráta.

 

Némi javulás mutatkozik a fiatalkorúak foglalkoztatásában. Az EU egészében a 25 év alatti korosztályban 23,6 százalékról 22,2-re, az eurózónában pedig 23,9 százalékról 23,3-re csökkent a munkanélküliek aránya. A legsúlyosabb a probléma Görögországban és Spanyolországban, ahol márciusi adatok szerint a fiatalok 57,7, illetve 54 százaléka volt állástalan, majd 48,7 százalékkal Horvátország következik.

Magyarországon tavaly májushoz képest 27,5 százalékról idén áprilisban 19,9-re csökkent a munkanélküliségi ráta a fiatalok körében – jelentette az Eurostat.

A KSH legfrissebb adatai szerint idén március–májusban 104 ezerrel kevesebb volt a munkanélküliek száma, mint egy évvel korábban és ezzel 2,5 százalékponttal, 8 százalékra csökkent a ráta. A 25–54 éves népesség körében 7,3 százalék volt a munkanélküliség, 257 ezren voltak állás nélkül, 76 ezerrel kevesebben, mint egy évvel korábban.

2014-ben a márciustól májusig tartó időszakot vizsgálta a foglalkoztatás oldaláról a Központi Statisztikai Hivatal. Pénteken közreadott kimutatásuk szerint a számuk 4,105 millió volt, ami csaknem 200 ezerrel több, mint egy évvel korábban. További kedvező hír, hogy a 7,9 százalékos munkanélküliségi ráta már a válság előtti, 2008-as szintet idézi, de ennél is jobb eredményt produkált a 25–54 éves munkavállalási korúak köre, nemcsak itt, de a foglalkoztatás területén is.

Érdemes megnézni az Eurostat áprilisi adatait is, ahol azt kapjuk: az euróövezetben és az EU-ban egyaránt 0,1 százalékponttal csökkent a munkanélküliségi ráta áprilisban az előző havihoz képest. A mutató az unióban a legnagyobb mértékben, 2,8 százalékponttal Magyarországon mérséklődött.

Az áprilisi adatokat nézve, az egy évvel korábbi munkanélküliségi ráta hazánkban csökkent a legnagyobb mértékben: 10,5 százalékról 7,9-re esett vissza. Az EU 21 tagállamában nőtt, hat államában pedig csökkent a ráta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.