Brutálisan emelkedett a foglalkoztatottak száma

A foglalkoztatás növekedése mellett csökkent a munkanélküliek száma a KSH jelentése szerint.

NT
2014. 06. 27. 10:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A KSH által vizsgált március–májusi időszakban a foglalkoztatottak létszáma 5,0 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mértet. A foglalkoztatottak közül 4,076 millióan voltak 15–64 évesek, az őket jellemző foglalkoztatási arány 61,4 százalék volt, 3,5 százalékponttal magasabb, mint a tavalyi év azonos időszakában. Ebben a korosztályban 198 ezerrel többen dolgoztak, mint egy évvel korábban, 104 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma, és 94 ezerrel nőtt a munkaerőpiacon megjelenő aktív népesség. Az aktivitási ráta 1,9 százalékponttal 66,8 százalékra nőtt.

Idén március–májusban a 15–64 éves férfiak közül 116 ezerrel  többen,  2,206 millióan voltak foglalkoztatottak, foglalkoztatási rátájuk 3,8 százalékponttal, 67,5 százalékra nőtt. A növekményből 60 ezren voltak korábban munkanélküliek, 56 ezren újonnan jelentek meg a munkaerőpiacon. A 15–64 éves foglalkoztatott nők száma 1,869 millió volt, 82 ezerrel több, mint egy éve. A foglalkoztatási ráta 3,1 százalékponttal, 55,5 százalékra javult.

A 15–24 éves korosztályból 255 ezren voltak foglalkoztatottak, 22,8 százalékos foglalkoztatási rátájuk 4,0 százalékponttal volt több, mint 2013. március–májusban. A legjobb munkavállalási korú, 25–54 éves és 55–64 éves foglalkoztatottak száma is nőtt, foglalkoztatási rátájuk pedig egyaránt 3,1 százalékponttal emelkedett, előbbieké 78,3, utóbbiaké 41,2 százalékra.

Ebben a korcsoportban 190 ezer férfi keresett állást, 60 ezerrel kevesebb, mint tavaly március–májusban, és ezzel 2,8 százalékponttal alacsonyabb, 7,9 százalékos volt a munkanélküliség körükben. A nők között 44 ezerrel kevesebben, 167 ezren kerestek állást, ami 8,2 százalékos munkanélküliségnek felel meg.

A munkanélküliek 52,5 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 19,6 hónap volt. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal adminisztratív adatai szerint 2014. május végén 514 ezer fő volt a nyilvántartott álláskeresők létszáma, ez lényegében megegyezett a 2013. májusival.

A frissen nyilvánosságra hozott adatok arról tanúskodnak, hogy nagymértékben javult a fiatalok foglalkoztatási helyzete Magyarországon – hangsúlyozta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerő-piaci és képzési államtitkára pénteken az MTI-nek.

Kifejtette: idén március–májusban a 15–24 éves korosztályból 255 ezren voltak foglalkoztatottak, 40 ezerrel többen, mint egy éve. Az előző év azonos időszakában 27 százalék volt a munkanélküliségi rátájuk, s ez mára 19,4 százalékra csökkent, a foglalkoztatási rátájuk pedig 20 fölé, 22,8 százalékra emelkedett.

Az államtitkár elmondta, hogy a közfoglalkoztatottak száma mintegy 50 ezerrel nőtt tavaly óta, a vendégmunkások száma nem változott. Ebből következően a versenyszféra egy év alatt közel 150 ezres növekményt produkált. „Azt látjuk az adatokból, hogy kiválóan teljesít a feldolgozóipar, a kereskedelem, és növekedésnek indult a foglalkoztatás az építőiparban is” – jelezte Czomba Sándor.

Hangsúlyozta, hogy ezek az eredmények nem maguktól születtek. Az elmúlt években számos jól működő foglalkoztatási programot indított a kormány: ilyen például az Első munkahely garancia program, a lakhatási támogatás, a fiatalok vállalkozóvá válását vagy a kis- és közepes vállalkozások munkahelyteremtését támogató pályázatok. Ezek a programok Czomba Sándor szerint láthatóan javítják az ország foglalkoztatási helyzetét.

Idén március–májusban 104 ezerrel kevesebb volt az állástalanok száma, mint egy évvel korábban, és ezzel 2,5 százalékponttal, 8,0 százalékosra csökkent a munkanélküliségi ráta, és 94 ezerrel nőtt a munkaerőpiacon megjelenő aktív népesség. Az aktivitási ráta 1,9 százalékponttal, 66,8 százalékra nőtt. A 15–74 éves korosztályban 357 ezren voltak a munkanélküliek.

Az úgynevezett legjobb munkavállalási korú, 25–54 éves népesség körében 7,3 százalékos volt a munkanélküliség, 257 ezren voltak állás nélkül, 76 ezerrel kevesebben, mint egy évvel korábban. A 15–64 éves korosztályban is 8,0 százalékos volt a munkanélküliségi ráta – derül ki a KSH adataiból. A munkanélküliek 17,2 százaléka a munkaerőpiacon csak kis számban jelen lévő 15–24 éves korosztályból került ki. A korcsoport 19,4 százalékos munkanélküliségi rátája 7,6 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

A legjobb munkavállalási kor az az intervallum egy munkavállaló életében, amikor az adott tevékenységet a leginkább képes hatékonyan ellátni. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint 60 éves korban megtörténik az áthajlás, amikor csökken a munkabírás, de megfelelő körülmények között a munkaaktivitás 75 éves korig is kitolódhat. Ebben a munkavállalási korban tehát nem mellékes az, hogy csaknem 80 ezerrel voltak kevesebben állás nélkül, mint 2013 azonos időszakában.

A mostani adat 2008-as, tehát válság előtti szinteket jelent, akkor azt lehet mondani, hogy elég dinamikus volt a piac bővülése az elmúlt időszakban. Ami a folytatást illeti: „a szezonális hatások, a nyári időszak miatt lehet, hogy 8 százalék alá tud kerülni a munkanélküliségi ráta, de a várakozásunk az, hogy az év hátralevő részében 8 százalékos szint körül stabilizálódhat a ráta” – mondta Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház Zrt. vezető elemzője a Hír Televíziónak.

Érdemes megnézni az Eurostat áprilisi adatait is, ahol azt kapjuk: az euróövezetben és az EU-ban egyaránt 0,1 százalékponttal csökkent a munkanélküliségi ráta áprilisban az előző havihoz képest. A mutató az EU-ban a legnagyobb mértékben, 2,8 százalékponttal Magyarországon mérséklődött.

Egyébként nemcsak a munkanélküliség, de a foglalkoztatás területén is jobban teljesítünk, hiszen ha a nőket vesszük alapul már csak 3-3,5 százalékkal vagyunk lemaradva, az öt évvel ezelőtti különbségünk még 8,5 százalék volt. Így öt év alatt 5 százalékpontot dolgoztak le a nők a hátrányukból.”

A foglalkoztatottak számának rekordmértékű növekedésében nagy szerepe van a munkát terhelő adók csökkentésének, a munkahelyvédelmi akciótervnek, az aktivitást ösztönző intézkedéseknek, illetve a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulatnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.