Rangos díjat kapott a magyar projekt

A környezettudatosságon alapuló „The Clear Plate Project” a 2degrees nemzetközi szervezet elismerésében részesült.

PR
2014. 07. 25. 14:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A „The Clear Plate Project” a világ első mezőgazdasági talajkarbon-projektje, melynek lényege, hogy a gazdák a műtrágyát természetes összetételű készítményekkel váltják ki. Ilyen a baktériumtrágya és az univerzális hozamfokozó alga levéltrágya. Ezek az anyagok hosszú távon sem károsítják a talajt, sőt javítják a tápanyagtartalmát és tápanyagmegtartó képességét.

A projekt az Első Magyar Karbongazdálkodási Kft., a Carbon Solutions Global (CSG), a gödöllői Szent István Egyetem és a The Gold Standard Foundation együttműködésének köszönhetően jöhetett létre hazánkban és jelenleg 170 000 hektár termőterületen zajlik. A gazdák a talaj megmunkálásának egy klímatudatos formáját is elsajátítják, melynek eredményeképpen jelentősen csökken annak természetes szénvesztése, azaz a karbonkibocsátása (hektáronként évente akár átlagosan 6 tonnával).

A projekt jelentőségére az a tény is rávilágít, hogy Magyarországon a károsanyag-kibocsátás 13 százaléka a mezőgazdaságból származik, ami főként a helytelen talajművelésből és a trágyakezelésből, valamint haszonállataink emésztésének eredménye.

A Carbon Solutions Global közleménye szerint a program pozitív környezeti hatása egyenértékű azzal, mintha évente egymillió autót nem indítanánk el. „A környezettudatos gazdaságokból egészségesebb táplálék jut mindannyiunk tányérjába, a projekt hozzájárul a helyi gazdaság fellendüléséhez, és a fenntartható mezőgazdaság elterjedéséhez” – hívja fel a figyelmet a cég.

Mindez azonban nem csak környezetünk megóvásáról szól, a résztvevők számára kitűnő üzleti lehetőséget is jelent, hiszen a károsanyag-megtakarítás a The Gold Standard Foundation hitelesítésével magas értékű karbon kreditekre „váltható”. Ahány tonna károsanyag-kibocsátástól óvja meg a projektben részt vevő gazdaság a környezetet, annyi darab karbon kredit kerül a projekt tulajdonába, ami a nemzetközi karbonpiacon értékesíthető. Az ebből befolyó összeg szolgál anyagi fedezetül a gazdáknak a technológiaváltáshoz és a készítményvásárláshoz.

A „The Clear Plate Project”-et társadalmi értékteremtés kategóriában díjazták. A londoni Wembley Stadionban 14 kategóriában tüntettek ki nemzetközi környezetvédelmi projekteket. A jelöltek között olyan, nagy múltú cégek és szervezetek voltak, mint például az Unilever, a Pepsi-Co UK, a Coca-Cola Great Britain és a Nestlé. A díjátadón 7473 szakmai szavazat alapján választották ki a 14 kategória nyertes innovációt, köztük a magyar projektet.

„Az idei díj jelöltjei egytől egyig kivételes vállalatok és magánszemélyek, akik gyökereiben változtatták meg a fenntartható üzletről alkotott képünket. A Clear Plate díja egy újszerű gondolkodásmód iránti hosszú távú elköteleződést, a klímaváltozás elleni fellépést és az úttörő megoldások létjogosultságát hirdeti, melyek mind kiemelkedően pozitív hatással vannak a társadalomra” – mondta a magyar programról Martin Chilcott, a 2degrees vezérigazgatója.

A 2degrees egyébként nagyvállalatoknak segít abban, hogy felismerjék a kiadásaik és kockázati faktoraik csökkentésének, valamint hatékonyságuk növelésének lehetőségeit a fenntartató megoldások bevezetésén keresztül. A Carbon Solutions Global ezzel összecsengő célja, hogy a társadalom és az üzleti szféra szereplőinek széles rétegét kötelezze el a fenntartható életmód és működés mellett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.