Szijjártó: Ez a kormány célja

A kormány elkötelezett az államadósság további csökkentése és a szigorú költségvetési politika fenntartása mellett.

MNO
2014. 07. 17. 12:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Európai Üzleti Tanács (HEBC) tizenhatodik éves jelentésének nyilvánosságra hozatalakor tartott beszédében az államtitkár kiemelte: a kormány célja, hogy Magyarországon legyen az EU-ban a legmagasabb az ipar hozzájárulása a nemzetgazdaság teljesítményéhez, itt legyen Közép-Európában a legnagyobb az egy főre jutó működőtőke mennyisége, továbbá itt legyen az unióban a legmagasabb az export aránya a nemzetgazdaság teljesítményéhez képest. E célok eléréséhez lényeges eszköz a lakossági után az ipari rezsicsökkentés végrehajtása, a stratégiai megállapodások folytatása, valamint a külgazdasági intézményrendszer teljes átalakítása – hangsúlyozta.

Az eseményen, amelyen a diplomáciai testület több tagja is részt vett, Szijjártó Péter kifejtette: az újraiparosítás érdekében fontos a munkahelyvédelmi akcióprogram, az idei év első felében foglalkoztatási rekordot döntöttek. A munkát terhelő adók csökkentése jó irány, ezt érdemes folytatni – mutatott rá. Hozzátette, hogy a magas európai energiaárak radikális csökkentésére is szükség van. Megjegyezte, a kormány eddig 44 stratégiai megállapodást kötött, és a jövőben folytatja ezek sorát. A politikus közölte: a kormány célja, hogy az export egyharmada 2018-ra az EU-n kívülre irányuljon, továbbá növelni kell a kis- és közepes vállalatok arányát a kivitelben.

Arra is kitért, hogy az egységes Külgazdasági és Külügyminisztérium felügyeli azokat a külgazdasági szereplőket, amelyek befolyásolhatják a külgazdasági teljesítmény alakulását. Fontos a magyar gazdasági érdekek érvényesítése, és e tekintetben a külpolitika nem cél, hanem eszköz, erőteljes erőforrás – fogalmazott, hozzáfűzte: a külképviseleti rendszert is ennek megfelelően szervezik át. Az államtitkár emlékeztetett, az HEBC jelentése alapján egyre több jel mutat arra, hogy új szemléletre és megközelítésre van szükség a világban. A globális pénzügyi összeomlás és a recesszió megmutatta, hogy a régi gazdasági modell már nem megfelelő. A kormány egyetért ezzel, és ennek fényében dolgoztak ki és hajtottak végre 2010 után egy gazdaságpolitikai stratégiát, amelynek eredményeként Magyarország ismét olyan hely, ahol érdemes élni, dolgozni és családot alapítani – jelentette ki.

Közölte, hogy a 2010 óta tett gazdaságpolitikai intézkedések eredményeként 2013-ra eljutottak a növekedési fordulathoz, és 2014-ben az ország tartós növekedési pályára állhat. Mindez annak köszönhető, hogy a sokak által kritizált, támadott gazdaságpolitikát folytatták, és nem az egyes nemzetközi pénzügyi szervezetek által erőteljesen támogatott megszorításokat – hangsúlyozta. Szijjártó Péter azt mondta, valóban fontos a fenntartható és inkluzív növekedés, amelyet az HEBC is sürget. Már láthatók jelei: az idei első negyedév 3,5 százalékos gazdasági növekedése biztató, a 2012-es csökkenés után tavaly 7,2 százalékkal nőttek a beruházások, az idei év első hónapjaiban pedig több mint 22 százalékkal – sorolta. Hozzátette, hogy a Növekedési hitelprogram második szakaszában 220 milliárd forintot meghaladó értékben kötöttek szerződéseket, ezek 98 százaléka új hitel, ami azt bizonyítja, hogy a vállalatok bíznak a jövőben, bátrabban vágnak bele a beruházásokba, mint korábban.

A Magyar Európai Üzleti Tanács a brüsszeli Európai Gyáriparosok Kerekasztalának (ERT) magyarországi üzleti tanácsa, az ABB, az AkzoNobel, a British Telecom, az Ericsson, a GDF Suez, a Heineken, a Magyar Telekom, a Nestlé, a Nokia, az OMV, a Philips, az SAP, a Shell, az SKF és a Volvo Group Trucks multinacionális vállalatok magyarországi felső vezetőinek fóruma. A szervezet azt tekinti céljának, hogy politikamentesen, külföldi befektetői tapasztalataik alapján segítsék a magyar gazdaság fejlődését és versenyképességének növekedését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.