A tavaly év végi körüli lehet az államadósság

A mai árfolyamszint mellett az éves államadósság a jelenlegihez képest jelentősen csökken.

MNO
2014. 08. 21. 18:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jegybank megjegyzi, hogy a Költségvetési Tanács által vizsgált adósságszabály szintén változatlan árfolyamon írja elő az év végi adósságráta csökkenését, ami mind a jegybank, mind a KT szerint teljesülhet a fegyelmezett költségvetési politika fennmaradása esetén. Az MNB júniusi inflációs jelentésében változatlan 2013. évi árfolyamszintet feltételezve a GDP 78,7 százalékára becsülte a 2014. végi adósságrátát. (Tavaly a ráta a GDP 79 százaléka felett volt.) Megjegyzi az MNB ugyanakkor, hogy a tényleges szám nagymértékben függ a december 31-én fennálló árfolyamtól, így arra megalapozott becslést tenni nehéz.

A jegybank hozzáteszi, hogy néhány tizeddel mérsékli az államadósságot, ha a GDP reálnövekedése meghaladja a júniusi inflációs jelentésében szereplő 2,9 százalékot. (Az MTI-nek korábban nyilatkozó elemzők és a Nemzetgazdasági Minisztérium is 3 százalék feletti idei gazdasági növekedésre számít.) Az előzetes pénzügyi számlák alapján a kormányzati szektor bruttó adóssága a GDP 85,1 százaléka volt 2014 második negyedévének végén, amiben átmeneti tényezők is szerepet játszottak, ezért közölt részletes elemzést az MNB az államadósság várható alakulásáról.

A mutató emelkedésében szerepet játszott egyebek mellett az államadósság devizarészének árértékelődése, mert az államadósságon belül a devizaadósság aránya még mindig 40 százalék körüli. Az euró 310 forintra erősödött a forinttal szemben a második negyedév végére a 2013. év végi 297-es és az előző negyedév végi 307-es árfolyamhoz képest. Az árfolyamváltozás az év végihez képest a GDP 1,3 százalékával, míg az előző negyedévhez képest a GDP 0,2 százalékával növelte az adósságrátát. A forint-euró árfolyam 1 forintnyi elmozdulása mintegy 0,1 százalékponttal változtatja meg a GDP-arányos adósságrátát – írja az MNB.

Az államadósság növekedésében azonban az állam pénzügyi tartalékainak felhalmozása játszotta a legnagyobb szerepet – hívja fel a figyelmet a jegybank. Hozzáteszik, hogy a központi költségvetés rendelkezésére álló forint- és devizabetétek összege jelentős mértékben, mintegy 1600 milliárd forinttal, a GDP 5,3 százalékával emelkedett a félév folyamán. A betétek állományának növekedését a devizakötvény-kibocsátás és az első félév sikeres forint állampapír-aukciói tették lehetővé, amelyeken magas kereslettel és alacsony hozamokkal szembesülve az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) rendre a felkínált mennyiségnél nagyobb összeget értékesített. Emellett a lakossági papírok állománya is emelkedett – tette hozzá az MNB.

A tanulmány szerint az első fél évben az egész évre tervezett nettó állampapír-kibocsátás már túlteljesült, azaz a második félévben nettó értelemben várhatóan több adósságot fizet vissza a magyar állam, mint amennyit felvesz. Ez is az adósság – és az állami betétek – csökkenését jelenti, és ez a fő oka annak, hogy év végére a félévinél számottevően alacsonyabb adósságráta várható – írja az MNB.

A cikk kitér arra, hogy a költségvetés bevételeinek és kiadásainak szezonalitásából eredően az éves hiány nagy része az első fél évben alakul ki. Szinte minden évben, így például 2012-ben és 2013-ban is a teljes éves deficit körülbelül 80 százaléka volt az első féléves hiány. Idén is hasonlóan alakulnak a költségvetési folyamatok: a központi államháztartás első félévi pénzforgalmi hiánya 814 milliárd forint volt, ami – a jelenleg ismert folyamatok és bejelentések alapján – az MNB által becsült éves pénzforgalmi deficitnek körülbelül a háromnegyede – írja a jegybank a tanulmányban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.