Bővült a vállalati hitelállomány

Idén a második negyedévben a hitelintézeti szektor vállalati hitelállománya mintegy 43 milliárd forinttal bővült.

WL
2014. 08. 28. 12:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vonnák Balázs, a jegybank igazgatója az MNB kiadványáról tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a vállalati hitelezés dinamikája a korábbi évekhez képest egyértelműen javuló tendenciát mutat, amiben jelentős szerepet játszottak az MNB növekedési hitelprogramja és a jegybanki alapkamat-csökkentések hatására kialakuló alacsony banki kamatok.

A jegybanki igazgató szólt arról is, hogy a teljes hitelintézeti szektor háztartási hitelállományában folytatódott ugyan a mérséklődés – mintegy 61 milliárd forinttal – a devizahitelek leépülésének hatására, ugyanakkor a forint-hitelállomány emelkedett, mivel az új kihelyezések volumene jelentősen nőtt.

Vonnák Balázs elmondta: a kis- és középvállalkozások hitelállománya éves alapon 1,2 százalékkal, míg a teljes vállalati hitelállomány valamivel 0 százalék feletti ütemben nőtt az idei második negyedévben.

A kiadvány alapján a növekedési hitelprogramon belül szerződött hitelek volumene az idei második negyedévben mintegy 131 milliárd forintot tett ki, a program elindulása óta pedig a teljes hitelnyújtás meghaladta az 1000 milliárd forintot. A második szakaszon belül leszerződött 325 milliárd forint 98 százaléka új hitel, ezen belül az új beruházási hitelek (és új lízingügyletek) részesedése 61 százalékot ért el.

Az igazgató kifejtette: a piaci alapon kötött vállalati hitelek esetében a kölcsönök feltételei továbbra is szigorúak, és a bankok a második negyedévben sem számoltak be a kondíciók enyhítéséről. A már megvalósult ügyletek finanszírozási költségei mérséklődtek a második negyedévben – tette hozzá.

Vonnák Balázs elmondta: a háztartások esetében a hitelezési felmérés szerint a bankok több mint harmada számolt be a hitelfeltételek enyhítéséről mind a lakáscélú, mind pedig a fedezetlen fogyasztási hitelek esetében.

Az új lakáshitelek átlagos felárában folytatódott az utóbbi három negyedévben tapasztalt csökkenő tendencia, azonban a felár még mindig közel 2 százalékponttal meghaladja a régiós átlagot. Rámutatott: a jegybanki alapkamattal együtt csökkent a lakossági kölcsönök esetében a teljes hitelköltség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.