időjárás 6°C Vilma 2022. december 5.
logo

Debrecenben erős az amerikai vállalatok jelenléte

TK
2014.08.28. 17:49

Magyarország Európai Unión kívüli legfontosabb partnere, szövetségese az Egyesült Államok – mondta Kósa Lajos.

Kósa Lajos hozzátette: a városban erős az amerikai vállalatok jelenléte, amelyek zászlóshajója, az 1300 dolgozót foglalkoztató National Instruments nemcsak letelepedett Debrecenben, hanem folyamatosan fejleszt is.

A politikus szerint Magyarország Európai Unión kívüli legfontosabb partnere, szövetségese az Egyesült Államok, és ez akkor is így van, ha „néhány kérdésben vitatkozunk egymással”.

André M. Goodfriend, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője a különböző helyi ösztönzők mellett a város földrajzi elhelyezkedésével és a magas színvonalú egyetemi képzéssel magyarázta, hogy Debrecen kedvelt befektetési célpontja az amerikai cégeknek.

A nagykövetség ügyvivője és munkatársai a nap folyamán több amerikai vállalkozást kerestek fel a Xanga cégcsoport által működtetett Határ úti ipari parkban, találkoztak a Debreceni Egyetem vezetőivel, megtekintették az új nagyerdei beruházásokat és a debreceni repülőtér trimodális logisztikai központját.

Utóbbi helyszínen Herdon István, a Xanga cégcsoport vezérigazgatója az MTI érdeklődésére elmondta: év végén elindítják a repülőtéri logisztikai központból az első menetrendszerű konténeres irányvonatot a Debrecen–Budapest–Bécs útvonalon.

A heti két alkalommal, azonos időben közlekedő szerelvény egyszerre 74 konténert szállíthat: a Debrecenbe, illetve Budapestre kamionokkal érkező konténereket ezáltal közvetlenül vonattal juttatják el Európa nagy kikötőibe, Hamburgba, Rotterdamba és a szlovéniai Koperbe, illetve vissza – ismertette a vezérigazgató, aki szerint ez a szállítási forma komoly lehetőséget jelent a térségben termelő amerikai vállalkozásoknak is.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.