Debrecenben erős az amerikai vállalatok jelenléte

Magyarország Európai Unión kívüli legfontosabb partnere, szövetségese az Egyesült Államok – mondta Kósa Lajos.

TK
2014. 08. 28. 17:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kósa Lajos hozzátette: a városban erős az amerikai vállalatok jelenléte, amelyek zászlóshajója, az 1300 dolgozót foglalkoztató National Instruments nemcsak letelepedett Debrecenben, hanem folyamatosan fejleszt is.

A politikus szerint Magyarország Európai Unión kívüli legfontosabb partnere, szövetségese az Egyesült Államok, és ez akkor is így van, ha „néhány kérdésben vitatkozunk egymással”.

André M. Goodfriend, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője a különböző helyi ösztönzők mellett a város földrajzi elhelyezkedésével és a magas színvonalú egyetemi képzéssel magyarázta, hogy Debrecen kedvelt befektetési célpontja az amerikai cégeknek.

A nagykövetség ügyvivője és munkatársai a nap folyamán több amerikai vállalkozást kerestek fel a Xanga cégcsoport által működtetett Határ úti ipari parkban, találkoztak a Debreceni Egyetem vezetőivel, megtekintették az új nagyerdei beruházásokat és a debreceni repülőtér trimodális logisztikai központját.

Utóbbi helyszínen Herdon István, a Xanga cégcsoport vezérigazgatója az MTI érdeklődésére elmondta: év végén elindítják a repülőtéri logisztikai központból az első menetrendszerű konténeres irányvonatot a Debrecen–Budapest–Bécs útvonalon.

A heti két alkalommal, azonos időben közlekedő szerelvény egyszerre 74 konténert szállíthat: a Debrecenbe, illetve Budapestre kamionokkal érkező konténereket ezáltal közvetlenül vonattal juttatják el Európa nagy kikötőibe, Hamburgba, Rotterdamba és a szlovéniai Koperbe, illetve vissza – ismertette a vezérigazgató, aki szerint ez a szállítási forma komoly lehetőséget jelent a térségben termelő amerikai vállalkozásoknak is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.