Fél százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak

Legalábbis az előző hónaphoz képest, de 0,3 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól.

WL
2014. 08. 28. 8:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A feldolgozóipari termelői árak – vagyis az az ellenérték, amihez a terméket előállító személy vagy cég jut hozzá – 0,6 százalékkal meghaladták az előző havit, és 1,3 százalékkal emelkedtek egy év alatt.

A belföldi termelői árak egy hónap alatt 0,2 százalékkal nőttek, de 2,5 százalékkal elmaradtak a tavaly júliusitól az energiaszektorban tapasztalt 9,6 százalékos árcsökkenés miatt, míg a feldolgozóipari árak júniushoz képest 0,7, tavaly júliussal szemben 1,8 százalékkal emelkedtek.

A forintban számolt exportárak havi 0,6, éves összevetésben 1,0 százalékkal emelkedtek. A forint idén júliusban az euróval szemben 1,2, az amerikai dollárral szemben 1,6 százalékkal gyengült, az egy évvel ezelőttihez viszonyítva 5,0 százalékot vesztett az euróval és 1,4 százalékot a dollárral szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.