Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára elmondta, ahhoz, hogy jó minőségű borok készüljenek, szükség lesz a borászok minden szaktudására, hiszen nemcsak az időjárás volt változó, komoly növény-egészségügyi gondokkal is szembesültek a termelők. Bár még sok a bizonytalanság, az már látszik, hogy a pincékbe kerülő bor mennyisége eléri a 3 millió hektolitert. Tavaly 2,663 millió hektoliter seprős bor készült.
A kétharmad részt kékszőlőt adó 5400 hektáros Egri Borvidéken az elmúlt éveknek megfelelően átlagosan 72 mázsás termés várható – mondta a borvidék hegyközségi tanácsának elnöke. Pál Sándor közölte, a szüret szeptember elején kezdődhet, 6-7 hétig tart, a minőséget pedig nagyban befolyásolja, hogy milyen lesz az időjárás. „Ha napos lesz, akár kiváló is lehet” – mondta.
A 7000 hektáros, 73-75 százalékban fehérbort termő Mátrai Borvidéken megkezdődött a szüret, s várhatóan október elejéig tart. Az idén is 78-80 mázsás termés várható, a sok csapadék és a pára azonban még ronthatja a mennyiséget – mondta Hordós Attila, Gyöngyöspata és Gyöngyössolymos hegybírója. Kilónként 100-120 forintra számíthatnak a termelők, ami a tavalyihoz képest 15-20 százalékos csökkenés. Később, a középérésű fajták szedésénél még mehetnek feljebb az árak.
A tokaji borvidéken 5500 hektár területen várják a szüretet. Prácser Miklós, a borvidék hegyközségi elnöke elmondta, akik meg tudták védeni a szőlőt a kártevőktől, azoknál kiváló lehet a szüret. Az idén jó közepes, 300 ezer mázsa körüli mennyiségre számítanak, tavaly 330 ezer mázsa termett. Hozzátette: a szüret a korán érő szőlőknél – muskotály – szeptemberben kezdődik, a késői fajtáknál – hárslevelű, furmint – októberben is tart.
A Kunságban, ha az időjárás jól alakul, közepesnél jobb termés és nagyon jó minőségű bor lesz – mondta Frittmann János soltvadkerti borász. A 60 hektáron termelő családi vállalkozás fele-fele arányban gondoz fehér- és kékszőlőt. Elmondta, a szüret a múlt héten kezdődött. Kiemelte, mivel hűvösek voltak az éjszakák, rendkívül illatos és zamatos az erjedő bor, amit ritkán lehet érezni. Mennyiségre a tavalyinál jobb, jó erős közepes termést vár, s ha az időjárás kedvez, akkor rendkívül jó minőségű lesz a bor.