Még több új autó: év eleje óta tart a folyamat

Júliusban, illetve az év első hét hónapjában is nőtt a forgalomba helyezett új autók száma hazánkban.

NT
2014. 08. 04. 11:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Júliusban 6125 új személygépkocsi került forgalomba, 21,6 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az első hét hónapban összesen 39 129 új autót helyeztek forgalomba, 21,5 százalékkal többet, mint tavaly ilyenkor. A forgalomba helyezést követő két hónapon belül kivont gépkocsik számát is figyelembe véve júliusban 5677 új személyautó került forgalomba, ez azonban 32,2 százalékkal több az előző júliusinál – derült ki a MGE közleményéből.

Az egyesület elemzése szerint a piaci növekedés folytatódik, éves összesített szinten az első hét hónap után is 20 százalék felett van. Nagyon lassú ütemben, de a magánvásárlók is kezdenek az újautó-piacra visszatérni, bár továbbra is inkább a használt autókat keresik.

Júliusban 1382 új kishaszonjárművet helyeztek forgalomba, 54,8 százalékkal többet, mint egy évvel ezelőtt. A forgalomba helyezett 503 nagy haszonjármű 32,4, a 7 autóbusz pedig 40 százalékkal haladta meg a tavaly júliusit.
Az MGE szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Hitelprogramja továbbra is jelentősen mozgatja a kishaszonjármű-piacot, amely a válság előtti potenciál 70-75 százaléka körül van, ami pozitív folyamatnak tekinthető.

A nagyhaszonjármű-piac esetében is szerepe van az MNB hitelprogramjának. Az autóbuszpiac kis mérete miatt mutat jelentős havi eltéréseket, itt az a fontos, hogy féléves szinten növekedést regisztráltak – hívta fel a figyelmet az MGE.

(A korábbi hónapok adatait ide és ide kattintva érhetik el.)

Magyarországon az autógyártás egy sikertörténet – közölte nemrég a Price Waterhouse Coopers (PWC) autóipari szakértője. Armin Krug szerint stabil a gyártás és a fejlődés, ezt pedig támogatja a szakemberképzés és a jó infrastruktúra. Felmérésük szerint jelenleg 712 cég dolgozik Magyarországon az autóiparban, ezek a vállalatok 115 ezer munkavállalót foglalkoztatnak, összesített árbevételük 15 milliárd euró körül mozog.

Összefoglalva: a Magyarországon működő 710 autóipari cég adja a feldolgozóipari teljesítmény közel egyötödét, az exportnak pedig a 18 százalékát. Az iparágban működő 717 cég 115 ezer magyar családnak ad megélhetést. A Magyarországon előállított gépkocsik száma 2014-ben elérheti az 500 ezret. A nagy autógyárak mellett a világ 20 legnagyobb, első körös autóipari beszállítójából 15 már Magyarországon is működik.

A járműgyártás a beruházásokat is felpörgeti, elemzők szerint a magánszektorban ez már jelentősen meg is mutatkozott. Látható a korábban Magyarországra települt járműipari kapacitások tovagyűrűző hatása a termelési láncban, fogalmaztak a szakértők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.